Vi jobbar förebyggande för trygga unga

Eskilstuna kommun satsar på främjande och förebyggande arbete med starkt fokus på de unga som är i riskzon, skriver Lena Sjöberg, Cecilia Palm, Eskilstuna kommun.

Eskilstuna kommun satsar på främjande och förebyggande arbete med starkt fokus på de unga som är i riskzon, skriver Lena Sjöberg, Cecilia Palm, Eskilstuna kommun.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2021-10-21 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren "Förebyggande arbete mot brottslighet för unga" publicerad den 6/10.

Tack för ditt engagemang i det viktiga förebyggande arbetet med barn och ungdomar!

Att förhindra brottslighet och öka tryggheten för våra unga är en fråga som kräver engagemang från hela samhället.

I Eskilstuna finns flera lokaler för ungdomar med personal som arbetar för att skapa möjligheter till goda livsvillkor och meningsfull fritid för sina besökare. Det finns 18 fritidsgårdar för alla unga 12-20 år: 9 drivs av Eskilstuna kommun och 9 är föreningsdrivna. Där finns fritidsledare, ungdomsutvecklare och andra vuxna, som erbjuder positiva sammanhang och aktiviteter. De som vill ta extra ansvar kan arrangera aktiviteter eller genomföra uppdrag på sin fritidsgård eller i sitt bostadsområde. Det finns också en mobil verksamhet som bedriver uppsökande arbete. 

För att ta krafttag och långsiktigt motverka kriminalitet och missbruk hos Eskilstunas barn och ungdomar satsar Eskilstuna kommun på sitt främjande och förebyggande arbete med starkt fokus på de unga som är i riskzon genom satsningen Trygga unga.

Den innebär bl.a. en förstärkning av den mobila och uppsökande verksamheten, där fritidsledare och socialsekreterare arbetar tillsammans. Genom detta ökar möjligheten till närvaro av vuxna i barns och ungdomars hela vardag: dag, kväll och helg och genom mobiliteten kan vi följa våra unga där de befinner sig. Satsningen innebär ett utökat samarbete mellan skola, socialtjänst, polis och fritid kring eleverna på kommunens alla högstadie- och gymnasieskolor.

Genom att samla resurser tillsammans skapas förutsättningar för en socialt hållbar kommun med delaktighet, meningsfullhet och framtidstro hos alla unga kommuninvånare!