Kommunen bör byta bank

Det finns andra banker som Eskilstuna kommun kan samarbete med, förslagsvis en bank som håller etik och moral högre än Nordea visat sig göra.

12 april 2016 05:00

I dag använder sig kommunen av Nordea för sina löneutbetalningar. I SVTs Uppdrag granskning avslöjades att Nordea hjälpt förmögna personer att smita från att betala skatt. Pengar som behövs för äldreomsorg, förskoleplatser, sjukvård och investeringar i ett hållbart samhälle.

Ett sådan beteende är förkastligt och omoraliskt, alla måste vi bidra och betala skatt, det är det välfärden bygger på. Därför tycker jag att Eskilstuna kommun ska avbryta eller avstå från att förnya samarbetet med Nordea. Bankens agerande kan inte anses ligga i linje med kommunens policy för hållbar social utveckling.

Nu utreder Finansinspektionen (FI) dessutom de tre andra storbankerna för medhjälp till skattesmitning. Därför tycker jag att även dessa banker ska undvikas, i alla fall tills utredningen är klar.

Det finns andra banker som Eskilstuna kommun skulle kunna söka samarbete med, förslagsvis en bank som håller etik och moral högre än Nordea visat sig göra.

Linus Pettersson, Miljöpartiet

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!