Det rasistiska våldets apostlar

SD håller sig på rätt sida av lagen. Men de vet mycket väl hur nära det är mellan deras ord och järnröret, bensindunken, kniven.

26 oktober 2015 05:00

Nuvarande och planerade asylboenden brinner. I det läget lägger Sverigedemokraterna i Lund ut adresser till andra asylboenden som planeras.

Omdömeslöst är ett ord som sitter på tungan. Men det är fel. För det är inte omdömet som brustit i SD i Lund och hos dess ordförande Ted Ekeroth. Det är inte oförmåga att förstå konsekvenserna som fått partiet att ta till greppet. Nej, detta är en naturlig sverigedemokratisk arbetsmetod som just syftar till att driva fram politiskt våld.

Det beslut SD tog på nationell nivå nyligen är exceptionellt. När resten av riksdagen har vägrat anpassa svensk invandringspolitik till den som 13 procent av ledamöterna vill se, beslutar de 13  procenten att överge den parlamentariska arenan för att arbeta för sin sak med andra metoder. Syftet är att motverka "den största katastrofen som det svenska samhället befunnit sig i modern tid" som Jimmie Åkesson uttryckte det för två veckor sedan.

Signalen till anhängarna är alltså att 1) Sverige står framför avgrunden och 2) arbete i parlamentariska församlingar leder ingenstans. Det är ett våldsamt budskap som inte kräver särskilt avancerad läsning mellan raderna.

Det finns en lång, röd tråd i partiets budskap där företrädarna har sagt samma sak gång på gång. Sverige anses vara hotat, motstånd efterlyses.

Ted Ekeroths mer kände bror, riksdagsledamot Kent Ekeroth, formulerade det i ett tal till Sverigedemokraternas partistämma 18 oktober 2009. Han talade om islams utbredning genom invandring till Europa och nämnde bland annat muslimers påstått höga barnafödande:

"Varje civilisation kommer förr eller senare till ett vägskäl. Och vid det vägskälet så går man antingen under i krig eller i en stilla suck eller så kämpar man för sin egen överlevnad och sin egen civilisations överlevnad."

Dagen efter publicerade Aftonbladet en debattartikel av Jimmie Åkesson där han målar upp en mörk framtid där "den muslimska befolkningen, om nuvarande takt håller i sig, har flerdubblats i storlek". Han avslutar: "Som sverigedemokrat ser jag detta som vårt största utländska hot sedan andra världskriget".

Märk väl, hotet beskrivs här inte i ekonomiska termer, inte som ett hot mot den svenska offentliga välfärden (även om sådana budskap också förekommer i SD). I fokus är i stället kultur, religion, en snävt definierad svenskhet.

Förrförra veckan reste så Kent Ekeroth till Trelleborg, en av de svenska kommuner som tar emot flest asylsökande för tillfället. På ett torgmöte upprepade han sitt budskap. "För Sverige innebär detta vår undergång" sa Ekeroth syftande på invandringen.

Sverigedemokraterna håller sig i de allra flesta fall på rätt sida av lagen. De vet var den juridiska gränsen går. Men de vet lika väl hur nära det är mellan deras ord och järnröret, bensindunken, kniven.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa