Utan invandring krymper kommunen

Befolkningsökningen i Katrineholm är ett resultat av en politik som kommunalrådet Göran Dahlström (S) är motståndare till.

3 november 2015 05:00

Kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm, Göran Dahlström (S), har en blogg. Ett tema som återkommer där är vikten av att vara tydlig som i "jag har varit och är mycket tydlig". Ibland utvecklar han det: "Även om alla inte tycker som jag i alla frågor får jag mycket positiv feed-back för att jag inte hymlar utan är klar och tydlig. Det tänker jag fortsätta vara."

Eller så är Dahlström bara, ja, tydlig: "Vill vi ha tiggare i Katrineholm, ge dem pengar så blir de fler. Annars, sluta ge pengar så kommer de inte hit."

Ibland framgår inte hans tydlighet omedelbart. När någon i en kommentar skriver att Sverige "fullkomligen dränks […] av nya bidragstagare som vi inte ens kan/vill ta reda på vilka det är" drabbas Dahlström av tillfälligt utslag av filosofi: "Vi bor i en fantastisk del av världen och Europa, mycket tryggare än så kan man inte leva. Sen kan man naturligtvis från och till bli förbannad på hur olika saker sköts och också känna hopplöshet. Så är det för oss alla och av olika anledningar genom livet".

Samma person återkommer då genom att berömma Dahlström "för att du åtminstone ibland har vågat gå emot strömmen" i ett läge när "Det offentliga Sverige har blivit som en sekt där det gäller att hålla käft eller att hålla med". Och mer: "Det enda parti som inte konsekvent ljuger är faktiskt SD och det vet du Göran för du är inte dum".

Dahlströms svar: "Migrations och integrationspolitiken i Sverige är utomordentligt dåligt skött i ett stort antal år. Så även i EU, vilket vi kan se bevis på genom hur dåligt förberedda vi är på dagens flyktingsituation."

Tydligt.

Men det finns även tillfällen då det är lite oklart hur Dahlström menar. Genom åren har kommunalrådet återkommande önskat bort mycket av invandringen till Katrineholm.

– Vi behöver inte människor i Katrineholm som vi ska betala för att de bor här, sa han exempelvis till Sveriges Radio 2012, syftande på invandrare som får försörjningsstöd.

Men när denna tydlighet ska ställas mot ett annat budskap från Dahlström blir det lite suddigt. I augusti publicerade Katrineholms-Kuriren ett debattinlägg av honom, Lars Härnström (M), kommunstyrelsens vice ordförande, och Sari Eriksson, kommunchef. Det handlade om att SCB hade noterat den dittills högsta befolkningssiffran i Katrineholm, 33 432 personer. "Vårt mål är att invånarantalet i kommunen ska öka till 40 000 fram till 2030" skriver Dahlström och kamraterna efter att ha berömt sig själva för befolkningstillväxten.

Vad ligger då bakom denna befolkningsökning? Enligt SCB-statistik, som redovisas på kommunens hemsida, växte Katrineholm mellan 2013 och 2014 med 338 invånare. Under samma period flyttade 351 personer till kommunen från utlandet. En del av dem är säkert utlandssvenskar som återvänt. Men det stora flertalet är flyktingar och anhöriginvandrare, varav de flesta inledningsvis saknar egen försörjning.

Bland de 1 422 personer som under perioden hade flyttat till Katrineholm från övriga Sverige, finns det också många invandrare som har varit folkbokförda en kort tid i andra kommuner. Det är en typ av inflyttning som Dahlström upprepade gånger har sagt att han vill förhindra.

Med andra ord: Befolkningsökningen i Katrineholm, som Göran Dahlström tar åt sig äran för, är ett resultat av en politik som han är motståndare till. Utan invandringen hade han inte kunnat drömma om 40 000 katrineholmare under sin livstid.

Vad sägs om den tydligheten?

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa