Skottet i Hebron ger Wallström rätt

Filmsekvensen har chockat Israel och spridits över världen.

29 mars 2016 05:00

Den föreställer efterspelet till en knivattack på en israelisk soldat i Hebron på Västbanken i torsdags utförd av två palestinier. Soldaten skadades lindrigt medan angriparna dödades – den ena omedelbart medan den andra levde en tid efter att han hade skjutits.

Filmen, gjord av en aktivist i den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem, visar hur den andra palestiniern dödas. Denne ligger skadad på marken och rör på huvudet. Han är omgiven av soldater, beväpnade civila israeler och vårdpersonal. Någon vård får den skadade inte.

Plötsligt lyfter en av soldaterna sitt vapen och skjuter den liggande palestiniern. Soldatens kamrater och andra på platsen reagerar lugnt, medan den skjutna ligger orörlig med blodet rinnande från huvudet där skottet tycks ha träffat.

Soldaten har gripits och satts i förvar. Den israeliska försvarsmakten har offentliggjort delar av utredningen, som refereras i Jerusalem Post. Soldaten har försvarat sig med att han misstänkte att den skadade palestiniern hade ett bombbälte som han tänkte utlösa. Försvarsmakten avvisar förklaringen och menar att det inte är så man brukar agera vid misstanke om bombbälte i en situation som denna. Dessutom ska soldaten innan han sköt palestiniern ha sagt att denne förtjänade att dö.

Premiärminister Benjamin Netanyahu har liksom de flesta israeliska politiker fördömt skjutningen. Men det finns även sådana som gjort annorlunda. Förre utrikesministern Avigdor Lieberman har tagit soldatens parti.

Den arabisraeliske Knessetledamoten Ahmad Tibi uppmanade samtidigt Netanyahu att be Sveriges utrikesminister Margot Wallström för ursäkt. Det gäller Netanyahus starka reaktion på Wallströms uttalande att Israels svar på knivattacker inte får bli sådant att utomrättsliga avrättningar förekommer.

Filmsekvensen och de offentliggjorda delarna av utredningen tycks visa just det som Wallström talade om.

När utrikesministern uttalade sina ord i en riksdagsdebatt i december var de inte gripna ur luften. Människorättsorganisationer som Amnesty International och Human Rights Watch har rapporterat om misstänkta utomrättsliga avrättningar utförda under hösten av israeliska säkerhetsstyrkor. Även FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter har sagt att det finns starka misstankar om just detta.

Inte heller uppstod diskussionen denna höst. Exempelvis innehåller Amnestys rapport om den israeliska offensiven i Jenin och Nablus på våren 2002 den här typen av uppgifter och därtill dödligt israeliskt våld mot obeväpnade palestinier.

Allt detta har rapporterats och debatterats i Israel tidigare. Nu har det bara fångats på film.

De som kritiserade Wallström i vintras, bland annat Jan Björklund (L) och Karin Enström (M), kommer inte att be utrikesministern om ursäkt – så fungerar inte politik. Och det behöver de kanske inte. Det räcker att de tänker efter nästa gång Israels regering höjer tonläget mot Sverige på grund av något som Wallström har sagt. Israelerna kan ju ha fel.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!