Pantbanken är bättre än sms-lån

För många är jul och nyår de största högtiderna på året. En tid när man vill se barnen tindra vid paketstinna granar och umgås med släkt och vänner kring dignande middagar.

13 januari 2017 17:15

I januari kommer baksmällan.

Höga kostnader för mat och presenter, toppat med kvartalsräkningar i slutet av december och årsräkningar i januari, gör att det tyvärr gapar tomt på många konton. Som tidningen skrev i går betyder det bingo för pantbankerna, som lånar ut tusenlappar i utbyte mot exempelvis smycken, keramik och uppstoppade djur.

Inget ont i det. För den som behöver pengar snabbt är pantbanken ett säkert kort.

Till skillnad från sms-lån riskerar låntagaren inte att få se skulden växa månad efter månad, för att till sist hamna hos Kronofogden, vilket kan bli en långvarig black om foten. Det värsta som kan hända hos pantbanken är att guldklockan eller halskedjan med stort affektionsvärde hamnar i någon annans ägo.

Givetvis smärtsamt. Men bra mycket bättre än att bli svartlistad hos banker och hyresvärdar i flera år framöver.

Med det sagt vore det självklart önskvärt om fler klarade både vardag och fest utan att hamna på minus. Den som får helt slut på pengar vissa månader, exempelvis efter julfirandet och sommarsemestern, behöver skaffa sig en buffert. Dels för att kunna fira jul och resa utan att ta lån. Dels för att klara av oförutsedda utgifter, som en plötslig räkning från tandläkaren eller bilverkstaden.

Det framstår kanske som snusförnuftigt. Som om alla kunde skramla ihop till en årslön på banken. Men faktum är att de flesta normalinkomsttagare har möjlighet att avsätta pengar för ett kontinuerligt sparande, för att på så sätt få ihop åtminstone två, tre månadslöner.

Ett steg på vägen är att tagga ner runt jul och sänka ambitionsnivån. Enligt Laila Westerholm på Pantbanken Eskilstuna har flera kunder sagt att de på allvar ska ta det lugnare med julfirandet nästa gång, vilket även en hel del som inte besöker pantbanken skulle må bra av.

Det låter trist. Men i många fall gör pengarna större nytta på sparkontot.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa