Folk ska inte söka vaccindoser i andra regioner

Människor får vänta tålmodigt på sin tur.

Människor får vänta tålmodigt på sin tur.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2021-03-31 05:15
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Även om det inte går utan besvär rullar vaccinationerna på. Förra veckan passerade Sverige en milstolpe: En miljon svenskar har fått sin första dos vaccin mot corona. En annan god nyhet är att den som är född 1951 eller tidigare kan boka tid för vaccination i Sörmland. 

Det är inte obetydligt. Varje nålstick innebär att vi närmar oss möjligheten att bit för bit öppna upp samhällets olika delar. Förenings- och gudstjänstliv, ekonomi och jobb.

Alla är trötta på att begränsa livet på de sätt som behövs under pandemin. Tröttast är antagligen äldre personer eller folk ur andra riskgrupper. De har behövt skydda sig själva särskilt noggrant. 

Förra veckan kunde man höra i P4 Sörmland att folk från andra län vaccinerar sig i Sörmland. En 79-årig man skriven i Stockholm berättade att han och hans hustru fått sin första dos vaccin i Eskilstuna. Paret som har sommarboende i Trosa vände sig till Sörmland eftersom de tyckte det gick för långsamt med vaccinationerna i Stockholm. Andelen äldre som fått sin första och andra spruta i Sörmland är bra bit högre än den i Stockholm.

Efter reportaget fick flera vårdcentraler i Sörmland mängder av samtal från personer bosatta i bland annat Stockholm som sökte vaccin. En del av dem saknade koppling till länet. 

Men att bokning för vaccin sker via Vårdguiden 1177 eller den regionala bokningstelefonen visste inringarna inget om, vilket ledde till långa telefonköer. Människor som via telefon sökte annan vård behövde därför vänta mer än nödvändigt för att få hjälp.

Enligt Region Sörmlands vaccinsamordnare Magnus Johansson tillåter hälso- och sjukvårdslagen och patientlagen människor att söka vård i en annan region än den egna. 

Men bara för att något är tillåtet behöver det inte innebära att man bör göra det. Regionerna får vaccindoser levererade till sig utifrån befolkningsstorlek och åldersfördelning. Det innebär att när någon från en annan region bokar tid för vaccination i Sörmland tar personen de doser som egentligen är menade för sörmlänningar.

Hur långt olika regioner har kommit i sin vaccination varierar och beror på många olika faktorer. Leveranser är en. Storlek en annan. Det kan också vara fråga om hur vaccinationsverksamheten organiseras. Regioner som Stockholm och Västra Götaland bör titta på vad som fungerar så bra på andra ställen.

De samtal som Sörmland (och Gotland) nu har med Folkhälsomyndigheten om att få fler doser är befogade. Även om det än så länge inte handlar om stora mängder har Sörmland tagit ansvar för andra regioners invånare.

Men i grunden handlar det om att folk behöver fortsätta vara ansvarstagande och tålmodiga. Under pandemin ska människor helst inte resa till andra delar av landet och belasta vården i andra kommuner och regioner. Samma sak måste gälla vaccinationerna, som är en viktig del i pandemibekämpningen. Man får vänta på sin tur.