Ställ upp för dem som sörjer i coronatider

Foto:

Signerat2020-10-28 15:55
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För många är pandemin påfrestande. Att avstå tillställningar och evenemang, och att vara ifrån nära och kära tär på de flesta. Många har också förlorat en anhörig under coronasmittan. 

Vissa har avlidit som en följd av viruset. Andra har dött till följd av olyckor, självmord, hjärtinfarkter, cancer. Men möjligheterna att tillsammans sörja och säga farväl till en anhörig har försvårats.

Många begravningar har blivit uppskjutna. Det innebär att många har kvar askan av den avlidna i väntan på att kunna hålla begravning. I andra fall har begravningen genomförts, men antalet personer som närvarat har varit begränsat. I vissa fall har ceremonin livestreamats.

När nu Allhelgonahelgen närmar sig lär många, däribland jag, besöka landets kyrkor och kyrkogårdar för att minnas de som lämnat oss. Men inte alla kan göra det. Till exempel kan äldre och andra personer i riskgrupper vilja undvika resor med kollektivtrafik.

I onsdagens EK/ST och Katrineholms-Kuriren gick det att läsa att Strängnäs stifts biskop Johan Dalman föreslår andra sätt att hedra och minnas dem som gått bort. Man kan tända ett ljus vid köksbordet eller sätta en blomma vid ett fotografi på den man sörjer. I artikeln kan vi också läsa att Fonus erbjuder gratis ljuständning vid gravar som man själv inte kan besöka.

Att trösta och stötta den som sörjer kan vara svårt. Pandemin gör det inte lättare. Bland annat bör avstånd hållas. Och även om långt ifrån alla är bekväma med kramar och närhet, är det för många ett vanligt sätt att trösta och stötta på.

Svenska Kyrkans hemsida finns några allmänna råd som de kallar "Första hjälpen vid sorg": Ta initiativ till aktiviteter ni kan göra tillsammans. Det kan vara något så enkelt som att ta en promenad i skogen. Det är viktigt att den sörjande inte känner sig isolerad, utanför eller ignorerad.

Var tålmodig. Sorg har inget bäst-före-datum och vissa personer kan uppleva att sorgen förvärras över tid. Låt dem prata ut om de behöver det, även om det kan verka ofta och mycket. Försök komma ihåg datum som kan vara viktiga för personen och hör av dig då. Det kan vara födelse- eller dödsdatum, eller kanske bröllopsdag.

Den som sörjer orkar inte alltid höra av sig när den behöver stötta eller någon att prata med. Bättre är att du ringer upp personen på eget initiativ. Orkar den sörjande inte svara när telefonen ringer går det att ringa en annan dag. Man kan också skicka sms eller i privata meddelanden i Facebookchatten.

Människor bör alltid hjälpas åt och visa omsorg för varandra. I synnerhet när närstående avlider. Att höra av sig lite extra under pandemin till dem som vi är oroliga för är det minsta vi kan göra.