Stötta äldre med teknik och internet

Foto:

Signerat2021-01-07 18:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dagligen nyttjas olika tekniska och digitala verktyg inom offentlig verksamhet. Inom skolan handlar det ofta om lärplattformer och olika former av dokumentation. De kan också användas för att förbättra tillvaron för många äldre.

Inom äldreomsorgen pratas det inte sällan om olika tekniska lösningar som kan underlätta verksamheten och för brukarna. Det kan vara nattlig kameraövervakning som slås på vid förbestämda tidpunkter för att kontrollera att allt står rätt till. Det kan också handla om sensorlarm på mattor och i dörrar på särskilda boenden för att minska risken för fallolyckor. 

Sådana lösningar ska brukas med förstånd. Brukare och anhöriga som godkänner sådant ska känna sig tryggare, inte besvärade av den ökade övervakningen.

I EK/ST (7/1) gick det läsa att Eskilstuna kommun är en av tio kommuner som ska leda digitaliseringsarbetet av äldreomsorgen. Detta enligt den överenskommelse som slöts i slutet på förra månaden mellan regeringen och Sveriges kommuner och Regioner (SKR). Sammanlagt handlar det om nästan 170 miljoner som rullas ut till kommunerna. Ytterligare 15 miljoner delas mellan de tio utvalda kommunerna. Men frågan är hur stor nytta dessa projektpengar ger. 

I tidningen berättar Christine Gustafsson, Vård- och omsorgsförvaltningens kvalitets- och utvecklingschef, att pengarna kan gå till digitala hjälpmedel. För dem som inte trivs med fysiska hembesök kan videosamtal vara ett alternativ. Men för att sådant ska fungera krävs viss digital kompetens. Det gäller både personal och äldre.

Behovet av sätt att ses utan att fysiskt mötas har under pandemin ökat. I synnerhet för dem som är äldre eller ingår i andra riskgrupper. Bland annat har den statliga myndigheten Post- och Telestyrelsen på sin hemsida lagt upp en nätguide som kallas Digitalhjälpen. Digitalhjälpen hänvisar till flera hemsidor med tips och vägledning för hur vardagen görs lättare med olika nättjänster.

Bland annat är det grundläggande beskrivningar om vad internet är och vad som finns tillgängligt. Det finns också guider till hur man får igång ett videosamtal och länkar till instruktioner för hur man köper mat, teknik och läkemedel säkert på nätet. Sådant behöver inte bara äldre nätovana personer lära sig om. I detta finns det saker som också vana nätshoppare har att lära. Att höja den generella säkerhetskunskapen på nätet är bra.

En bra idé är att prata med de äldre som finns i din omgivning. Sätt er ner tillsammans framför datorn, plattan eller mobilen för att lära ut hur man navigerar på nätet och med olika funktioner.