Vaccinera den egna befolkningen först

Givetvis ska rika länder hjälpa fattigare stater med vaccin. Men vi behöver stabilitet i Sverige först.

Givetvis ska rika länder hjälpa fattigare stater med vaccin. Men vi behöver stabilitet i Sverige först.

Foto: Johan Nilsson/TT

Replik2021-04-08 19:00
Det här är en replik. Åsikterna i texten är skribentens egna.

ledarsidan den 6/4 skrivs det angående Jimmy Åkessons uttalande mot att ge covid-19-vaccin till andra länder innan Sveriges befolkning vaccinerats: "Bättre än så kan inte högerradikalismens avskärmade dumhet illustreras." och "Dessa radikaler klarar inte av att tänka tanken att global pandemi innebär att en solidarisk bekämpning rent konkret skyddar oss". Jag är förvånad över ordval och innehåll.

Såklart finns dessa tankar och konsekvenser hos ansvariga myndigheter, men just här och nu, i en kaotisk situation är alla länders fokus att skydda sin befolkning och påbörja vaccineringen, men det finns ju inte tillräckligt med vaccin. Nästa citat "Nu har rika länder kunnat säkra en stor mängd doser och kommit en bit in i vaccineringen". Ja, inte har länderna inom EU kommit så långt, Sverige har inte vaccinerat mer än cirka en procent av befolkningen, just på grund av vaccinbrist. Alltså har det inte säkrats stora mängder vaccin.

Under tisdagen klargjorde Lena Hallengren att när vi har ett mål att vaccinera svenska folket så går det först. Per Olsson Fridh, MP, Biståndsminister, var i början på veckan tydlig med att vi måste dela med oss av vaccindoser nu. Under tisdagen förtydligade han att han givetvis avsåg när Sverige hade vaccindoser över.

Givetvis måste Sverige och andra länder hjälpa till med att distribuera vaccin till låginkomstländer, men vi måste också snabbt nå en stabilitet i vårt eget land. Det måste ju balanseras med den brist på vaccin som finns.

Bengt-Åke Malmgren
Eskilstuna
 

SVAR: Det finns ett och annat att säga om det Bengt-Åke Malmgren skriver. Påståendet om andelen vaccinerad befolkning i Sverige stämmer inte. Redan för två veckor sedan passerade antalet svenskar som fått sin första vaccindos en miljon. Färska data från Folkhälsomyndigheten visar att vi nu passerat 1,3 miljoner. När det gäller dem som fått två sprutor handlar det om över en halv miljon. Sett till antalet som fyllt 18 eller mer är det frågan om 16 respektive 7 procent. Och vaccinationerna rullar på. Senast i torsdags kunde man läsa i tidningen att de födda 1954 eller tidigare erbjuds vaccinet i Sörmland. 

Och EU har tillförsäkrat sina medlemsländerna en stor mängd vaccin. EU-kommissionen har avtalat med flera vaccinproducenter om nära nog 2,6 miljarder doser. Det är mycket mer än vad som behövs för att ge EU-invånarna sina två doser per person. 

Det går inte heller att stirra sig blind på det egna landets, eller EU:s vaccinationsgrad. Världens länder hänger samman. Det ett land gör påverkar ett annat. Om inte invånarna i även fattiga länder vaccineras riskerar viruset mutera på ett sådant sätt att existerande vacciner inte biter på det. I en del av dessa länder saknas fungerande sjukvårdsapparater. Det kan därför väntas ta tid att vaccinera en betydande del av befolkningen där. Då är det klokt att de rika länderna börjar dela med sig av doser redan innan de är helt klara med sina egna vaccinationer. 

Ledarredaktionen