Vi mÄste sluta köpa dessa fossilprodukter

Johan Sverdrup OljefÀlt. Norges ekonomiska beroende av Nordsjöoljan Àr stort.

Johan Sverdrup OljefÀlt. Norges ekonomiska beroende av Nordsjöoljan Àr stort.

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix / TT /

Ledare2021-10-20 19:06
Detta Àr en ledare. Eskilstuna-Kuriren Àr en liberal tidning.

Rapport efter rapport har sagt samma sak. UtslĂ€ppen vĂ„llar skada och vi mĂ„ste göra nĂ„got Ă„t dem. 

Det Ă€r ett allvarligt lĂ€ge, som borde driva motstrĂ€viga politiker, organisationer och nĂ€ringsliv till att jobba hĂ„rt för att bryta fossilberoendet snabbt. Och det finns lĂ€nder som har verkliga ambitioner att stĂ€lla om industrier, trafik, vĂ€rmesystem och elproduktion. 

Samtidigt ser vi hur en del andra lÀnder gör officiella utfÀstelser som inte följs upp. Det Àr ocksÄ en del stater som inte vÀntas vilja skÀra ner sin produktion av olja, naturgas eller kol. Det Àr en ekvation som inte gÄr ihop. Ska utslÀppen sjunka mÄste Àven utvinningen av dessa fossila produkter gÄ ner och sÄ smÄningom nÀstan helt upphöra.

PÄ onsdagen slÀppte FN:s miljöprogram (UNEP) en ny rapport i frÄgan om fossilbrÀnsleproduktion. UNEP, och andra forskare, har kollat igenom staters planer och prognoser för utvinning av olja, kol och naturgas. Och det ser illa ut. 2030 berÀknar UNEP att produktionen av fossila brÀnslen planeras att vara mycket större Àn den borde vara om vi ska lyckas hÄlla oss till 1,5-procentmÄlet.

Mycket av detta beror pĂ„ koleldade kraftverk bĂ„de i vĂ€lutvecklade industrilĂ€nder och pĂ„ andra hĂ„ll. Men Ă€ven produktionen av olja och gas bedöms vara större Ă€n den borde de nĂ€rmaste decennierna. I Indien, Ryssland och Australien vĂ€ntas kolproduktionen öka. I USA planeras nedlĂ€ggning av en del kolutvinning. 

Enligt UNEP planeras verkliga neddragningar i kolproduktionen i Kina. Men bristen pÄ transparens i ett totalitÀrt system gör det svÄrt att veta vad kommunistdiktaturen i Peking verkligen tÀnker och vill. Samtidigt borde detta stÄ högt pÄ agendan. Landet kan drabbas hÄrt av utslÀppsvÄllade klimatskador. Det kustnÀra nÀringslivet och floddalarnas jordbruksmark riskerar pÄverkas negativt av ett förÀndrat klimat. Det torde mana till eftertanke och handling.

En del lĂ€nders ekonomier Ă€r helt eller i vĂ€ldigt stor del uppbundna till att sĂ€lja fossilbrĂ€nslen till andra. Det syns i vĂ„rt grannland Norge dĂ€r det ekonomiska beroendet av Nordsjöoljan Ă€r stort. 

PÄ andra hÄll Àr auktoritÀra styren sammanvÀvda med naturgas- eller oljeproduktion. Det Àr stater dÀr vi inte kan rÀkna med att de kommer att sjÀlvmant dra klimatpolitiken i rÀtt riktning. BÀst vore att sluta köpa deras produkter.

Men i en del lÀnder kan det vara svÄrt och mÄlkonflikter kan uppstÄ. Tyskarnas omstÀllning frÄn kol Àr viktig, men ökar till att börja med landets efterfrÄgan pÄ naturgas frÄn bland annat Ryssland. Det skulle innebÀra att nettoutslÀpp sjunker men inte sÄ mycket som de borde. Dessutom innebÀr det ökat beroende av Putins rike, nÀr det borde vara tvÀrtom.

LÀnder vars ekonomier Àr uppbundna i fossilproduktion hade ocksÄ mÄtt bra av att bryta denna ensidighet. Det hade kanske gett den nödvÀndiga knuffen i riktning mot ett friskare nÀringsliv.