Moderaterna försöker överträffa SD i flyktingpolitiken

Populism och politiska utspel håller på att ta över moderaternas migrationspolitik.

15 juli 2016 05:00

Sveriges näst störst parti, Moderaterna, har successivt under 2015 och 2016 gjort om sin flyktingpolitik och gjort den mer restriktiv och mer inhuman. Moderaternas flyktingpolitik är idag lika hård eller till och med hårdare än Sverigedemokraternas. Moderaterna vill exempelvis ha:

- Mer och tuffare gränskontroller för att försvåra för flyktingarna ta sig in i Sverige

- Direktavvisning av flyktingar vid Sveriges gränser

- En paus i flyktingmottagandet.

- Tillfälliga uppehållstillstånd

- Skärpt krav för anhöriginvandring

- Ingen ersättning för mat, kläder och logi för de asylsökande som har fått avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd

Med de förslag och ställningstaganden vill moderaterna gå längst av alla andra partier utom SD när det gäller införandet av skärpt flyktingspolitik. Med de förslagen vill moderaterna förverkliga och genomföra stora delar av Sverigedemokraternas politik och därmed vinna tillbaka de moderatväljare som har gått till SD.

Genom att ha "snott" delar av SD:s flyktingpolitik vill moderaterna närma sig Sverigedemokraterna för att någon gång i framtiden kunna etablera någon form av samarbete. Detta samarbete har redan börjat i vissa kommuner, till exempel i min gamla hemstad Gävle styr moderaterna med stöd av SD. De två partierna samarbetar aktivt i en rad politiska områden. Dessutom har flera undersökningar visat att hälften av Moderaternas väljare vill se ett samarbete mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna. Det kan sätta press på Moderaterna framöver.

Mycket talar för att Moderaterna planerar att ta över regeringsmakten efter valet 2018 med någon form av stöd eller uppgörelse med Sverigedemokraterna, trots att M-ledaren Anna Kinberg Batra säger utåt nej till samarbete med Sverigedemokraterna.

Jag tycker att all typ av samarbete mellan M och SD kommer att legitimera den sverigedemokratiska politiken. Det är förvånansvärt att ett stort parti som Moderaterna får slut på idéer och nytänk och istället väljer att kopiera ett rasistisk partiets politik. Detta är både olyckligt och kontraproduktivt.  

Abdirisak Hussein (S) ledamot i kommunfullmäktige, Eskilstuna

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa