Släpp ut alla kossor

Alla kossor i Europa borde få skutta ut på sommarbete, som de svenska.

14 maj 2014 05:00

Har du varit på ett ko-släpp en vårdag, när gräset blivit grönt? Då vet du hur glada korna blir av att komma ut. Runt om i landet skuttar nu kor ut i hagarna efter den långa vintern inne.

Men vi behöver inte förflytta oss långt för att bilden ska förändras. Det räcker med att ta sig till Danmark. Där hoppas sju av tio kossor på kosläpp förgäves. Många står inne året om, andra får gå ut men bara på en deppig betongplatta.

Vi i Miljöpartiet de gröna vill ge alla kor i hela Europa samma rätt att beta ute som de svenska. Det är bättre för djuren, för alla som dricker mjölk och för samhället. Konkret kommer vi att driva att kravet när det nyvalda EU-parlamentet behandlar den nya djurskyddslagen, som kommer upp den närmsta tiden.

Kossor är flockdjur som mår bra av att umgås med varandra. Det sociala samspelet gör djuren lugnare och ökar välbefinnandet. Att de får sin motion ute i hagen ger friskare klövar och färre infektioner, vilket leder till mindre behov av antibiotika och veterinärbehandling.

Svenska kossor har också lättare att kalva på grund av ökad rörlighet. Mjölken blir också nyttigare. Studier visar att mjölken från betande kor innehåller mer omega 3. Att dricka mjölk från kor som betar ute dämpar därför riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar, allt enligt Charles Benbrook som är professor vid Washington-universitetet.

Folket i EU bryr sig. Tre av fyra EU-medborgare är beredda att betala för betesbaserad mjölk, enligt en opinionsundersökning. Därför bör Sveriges lagstiftning ses som en efterfrågad innovation som vi ska exportera, för att tillgodose konsumenternas önskemål om schyst producerad och nyttig mjölk.

Alla kossor i Europa borde få skutta ut på sommarbete, som de svenska. Det är Miljöpartiets krav. En grön röst i EU-valet den 25 maj är därför en röst för gladare kor och nyttigare mjölk.

Linus Pettersson (MP)

Europaparlamentskandidat

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!