Vigselförrättare vill ha arvoden: "Inte hört ett ljud"

Drygt hundra kronor från länsstyrelsen och eventuell milersättning, det är vad de borgerliga vigselförrättarna i Strängnäs kommun erhåller per uppdrag. Men nu hoppas gruppen på en rejäl lönehöjning. "Vi borde få någon slags uppmuntran", säger Marianne Andersson. En skrivelse är skickad till kommunen.

Margaretha Furustrand och Marianne Andersson är två uppskattade borgerliga vigselförrättare i Strängnäs kommun, och båda anser att alla som tar sig an uppdragen förtjänar ett rejält arvode.

Margaretha Furustrand och Marianne Andersson är två uppskattade borgerliga vigselförrättare i Strängnäs kommun, och båda anser att alla som tar sig an uppdragen förtjänar ett rejält arvode.

Foto: Arkivbild

Strängnäs2020-11-02 20:50

Hittills under 2020 har kommunen varit involverad i 79 vigslar, siffran kunde varit högre om inte vissa ceremonier skjutits upp på grund av corona.

Med sina 14 uppdrag bör Marianne Andersson ligga högt upp på listan.

– Charlotta Steneskog, Margaretha Furustrand och Ingrid Fäldt brukar också anlitas ofta, säger hon.

Gemensam nämnare för dessa fyra kvinnor är att de är kända ansikten från lokalpolitiken.

– Jag satt tidigare som ordförande i teknik- och fritidsnämnden, det var under den perioden som jag fick frågan om att förrätta vigslar. Jag började 2012 och hade i år min 100:e vigsel, säger Marianne Andersson (C).

Hon och hennes kolleger erhåller 110 kronor per uppdrag från Länsstyrelsen Södermanland, som utfärdar licensen, och milersättning från kommunen.

– Vi samlades cirka tio vigselförrättare i vintras för ett möte och var eniga om att ersättningen är för låg. Därför skickade vi en skrivelse till kommunstyrelsen.

Skrivelsen skrevs under den 3 mars av Stefan Hilmersson (vigselförrättare då, avflyttad nu).

– Men vi har inte hört ett ljud sedan dess, säger Marianne Andersson.

I brevet står bland annat att vigselförrättarna i Flen får 500 kronor per uppdrag samt "att ceremonierna ofta sker på obekväma arbetstider, på platser utanför kommunhuset och att det kan ingå flera förberedande samtal med brudparet".

– Ibland hamnar vi på ett slott eller en herrgård och då behöver vi kanske skaffa oss festkläder, säger Marianne Andersson.

Vigselförrättarna önskar ett arvode på drygt 600 kronor per uppdrag.

– Det är ungefär lika mycket som jag får för politiska möten och inte alls några orimliga summor, säger Margaretha Furustrand (L).

– För de par som inte gifter sig i kommunhuset väntar mycket jobb runtomkring ceremonierna för oss. Jag har till exempel fått ett fråga om att ta en vigsel på nyårsafton, tillägger hon.

Kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M) finns också med på listan över vigselförrättare.

– Skrivelsen har jag sett, även om jag inte var med på mötet. Men jag delar deras bild, säger han.

Varför har ärendet ännu inte kommit upp på kommunstyrelsen?

– Coronapandemin har medfört att flera frågor, bland annat denna, nedprioriterats en aning. Men beloppet känns skäligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!