20 miljarder mer till välfärden med V:s budget

För oss i Sörmland skulle Vänsterpartiets statsbudget, jämfört med regeringens, innebära 867 fler anställda i välfärden, skriver partiets riksdagsledamot Lotta Johnsson Fornarve, gruppledare i Region Sörmland Lotta Back och distriktsordförande Maria Forsberg.

För oss i Sörmland skulle Vänsterpartiets statsbudget, jämfört med regeringens, innebära 867 fler anställda i välfärden, skriver partiets riksdagsledamot Lotta Johnsson Fornarve, gruppledare i Region Sörmland Lotta Back och distriktsordförande Maria Forsberg.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Debatt2023-11-09 05:02
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regeringen och Sverigedemokraternas budget driver Sverige mot en välfärdskollaps. Lika så den SD-stödda budget som minoritetsstyret i Region Sörmland lagt fram. Men det går att stoppa nedskärningarna i vården. Allt som krävs är politisk vilja och en klok ekonomisk politik.

Under decennier har välfärden skurits ned bit för bit, för att bekosta skattesänkningar och subventioner till de rikaste. Regeringens senaste budget är inget undantag. Enligt Sveriges Kommuner och Regioners (SKR:s) beräkningar saknas hela 18 miljarder kronor, för att ens bibehålla nuvarande nivå i välfärden. Detta riskerar att få stora konsekvenser. Sjukvården kommer att drabbas fruktansvärt hårt. Här i Sörmland ser vi stora varsel och planer på neddragningar.

För att hjälpligt parera regeringens utsvältningspolitik behöver många kommuner och regioner runt om i landet nu höja skatterna, för att inte tvingas öka på ofta redan stora budgetunderskott ytterligare. Det innebär att de tyngsta bördorna får bäras av de med låga inkomster, jämfört med om staten skjutit till pengarna. 

I Region Sörmland vill den styrande minoriteten lägga över bördan på den som är sjuk genom att höja och lägga till avgifter i vården. Minoriteten vägrar höja skatten för att det skulle vara tungt för befolkningen. I stället lägger de tyngden på de sjuka, att betala mer för att få vård. De raserar tanken med välfärden där vi tillsammans ser till att samhället går runt. 

Det är alltså inte bara välfärden som får ta smällen med regeringens och Sverigedemokraternas politik. De lämpar också över den ekonomiska risken på kommuner och regioner, och kostnaderna på vanligt folk. Det är inte en klok ekonomisk politik. 

Vår gemensamma välfärd är vår gemensamma rikedom. Det bygger på att vi satsar de resurser som krävs på sjukvården, skolan och omsorgen. I vår statsbudget föreslås en höjning av skatten på höga inkomster, en särskild skatt på bankernas övervinster och avskaffande av ett antal ineffektiva, orättvisa och mycket dyra skattesubventioner. Med de resurserna lättar trycken på de mest utsatta hushållen, och på kommunernas och regionernas ekonomi. 

Det viktigaste är att vi kan vi lägga hela 20 miljarder kronor mer än regeringen på välfärden. Det skulle inte bara täcka upp för de behov som SKR ser, utan faktiskt möjliggöra fler kollegor åt de anställda och ge bättre kvalitet åt medborgarna. 

För oss i Sörmland skulle det, jämfört med regeringens budget, innebära 867 fler anställda i välfärden. Av de varslade 700 i Region Sörmland skulle 401 jobb kunna räddas. För alla oss som är beroende av välfärden i vår vardag – antingen som patienter, elever, om vi behöver omsorg – så skulle det förstås göra en oerhörd skillnad. 

För de medarbetare som arbetar inom Region Sörmland skulle det kunna ge en stabilare arbetsplats, utan hot om uppsägning. Vi förstår att den ekonomiska situationen i dag gör att utveckling är något som får stå åt sidan men avveckling är inte ett måste. Vi kan undvika de risker som neddragningarna drar med sig i fråga om arbetsmiljöproblematik och patientsäkerhet. 

För oss vänsterpartister är det en självklar prioritering att detta måste gå före ytterligare skattesänkningar för de välbeställda, eller utökade subventioner till rikas köksrenoveringar och poolbyggen. Det är en prioritering vi är övertygade om att de allra flesta sörmlänningar delar med oss. 

Lotta Johnsson Fornarve
Riksdagsledamot Vänsterpartiet 

Lotta Back
Gruppledare Region Sörmland

Maria Forsberg
Distriktsordförande Vänsterpartiet Sörmland