Ofta förs en diskussion om att äldre personer inte vill ha tekniska hjälpmedel och att äldre är motståndare till digitalisering, men en medborgarundersökning i Eskilstuna kommun visar en helt annan bild.
Eskilstuna kommun, Vård och omsorgsförvaltningen, genomförde vid årsskiftet 2021/2022 en medborgarenkätundersökning. Undersökningen omfattade 986 kommuninvånare i olika åldersgrupper. I gruppen 65–85 år fanns det 375 svarande och fördelningen var 200 kvinnor och 175 män. Majoriteten, hela 92 procent av de som svarade på enkäten, anser att det är viktigt att kunna klara sig själv. Om en person skulle behöva hjälp i sin vardag, till exempel med att sköta sin hygien eller att förflytta sig, anser 59 procent att de vill ha tekniska hjälpmedel, framför hjälp av kommunens personal eller hjälp av anhöriga.
Ytterligare ett exempel på viljan att använda teknik visar en fråga om trygghet på natten: om du skulle behöva tillsyn nattetid, vill du då helst ha det av personal eller en kamera? Här svarade 53 procent att man föredrog nattlig tillsyn via en kamera. Det finns ingen påtaglig skillnad mellan vad kvinnor och män svarade på denna fråga.
Ovanstående är en kortfattad redovisning av delar av resultatet från medborgarenkäten. Baserat på detta korta utdrag, finns starka skäl för Eskilstuna kommun att utveckla tillgången till och användning av tekniska hjälpmedel inom kommunens vård och omsorg.
Det finns ett stort intresse och en vilja att använda tekniska hjälpmedel hos gruppen äldre. Det finns en tilltro och önskan om att få tillgång till tekniska hjälpmedel som underlättar och förlänger självständigheten i vardagen. Ökad användning av tekniska hjälpmedel innebär att personal i större utsträckning kan finnas där de verkligen behövs och det bidrar, i förlängningen, till lägre vårdkostnader för samhället.
Forskning som genomförts på Mälardalens Universitet har i flera forskningsstudier funnit resultat som visat att allmänheten, beslutsfattare, opinionsledare och vård- och omsorgsverksamhet behöver mer kunskap och kännedom om tekniska hjälpmedel. Trots detta visar resultaten från medborgarenkäten att äldre personer vill ha tekniska hjälpmedel. Detta leder till frågor om hur vi öka kunskapen och kännedom om tekniska hjälpmedel, för om man inte vet vad som finns, är det svårt att både välja och efterfråga dessa hjälpmedel.
Vi behöver gemensamt arbetar för att sprida kunskap inom området. Ett sådant kunskapsspridande initiativ är mässan Välfärdsteknik - Kan själv! som anordnas på Mälardalens Universitet 26 april.
Arrangörer till mässan är SPF Seniorerna Sörmlandsdistriktet, Samhällskontraktet, FoU i Sörmland och Vård-och omsorgsförvaltningen, Eskilstuna kommun. Syftet med mässan är att sprida kunskap, inspirera och att ta vara på kunskaper, erfarenheter och kompetens inom området tekniska hjälpmedel som underlättar vardagslivet. Vi vill uppmana till ytterligare samverkan mellan beslutsfattare, forskare, utbildningar, utvecklare, leverantörer, personal, allmänheten och personer som kan ha nytta av tekniska hjälpmedel, oavsett ålder.
Tillsammans kan vi göra skillnad, för att öka kunskap och kännedom om hur tekniska hjälpmedel kan öka vår förmåga till förlängd självständighet.
Christine Gustafsson
Docent Sophiahemmet högskola och Mälardalens universitet
Sylvia Olsson
Dr i socialt arbete, Mälardalens universitet
Maria Andersson
Utredare Eskilstuna kommun och masterstudent på Mälardalens universitet
Annika Skogsberg
SPF Seniorerna Sörmlandsdistriktet