Äldreomsorgen behöver långsiktighet

För att få till ett riktigt statuslyft för hela hemtjänsten behöver politiker och arbetsgivare skapa mer attraktiva arbetsplatser där medarbetarna trivs.

För att få till ett riktigt statuslyft för hela hemtjänsten behöver politiker och arbetsgivare skapa mer attraktiva arbetsplatser där medarbetarna trivs.

Foto: Pontus Lundahl / TT

Debatt2021-03-26 05:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

SKPF Pensionärerna vill att förslaget om den fasta omsorgskontakten ska bli verklighet omgående – inte om nio år som regeringens utredare föreslår! Passa samtidigt på att kommunalisera hemsjukvården för att skapa sammanhållen vård- och omsorg för äldre. 

Den kris som pågått länge inom äldreomsorgen måste få ett stopp. Coronapandemin är ett talande exempel på vad som händer när det brister i organisation, kunskap och inte minst kontinuitet inom äldreomsorgen. Den negativa utvecklingen har pågått under lång tid. Det är hög tid att ta situationen på allvar. 



Hemtjänsten är en hörnsten för ett fungerande solidariskt samhälle. Hemtjänsten är också en garant för att, framför allt, landets kvinnor inte ska hamna i den fälla som tvingar dem att gå ner i arbetstid för att ta hand om gamla föräldrar och svärföräldrar. 

Syftet med det så kallade kontaktmannaskapet är att erbjuda äldre som har hemtjänst en fast omsorgskontakt. På så sätt är det möjligt att stärka behovet av samordning, kontinuitet, trygghet och individanpassad omsorg. SKPF anser att den fasta omsorgskontakten ska ha kompetensen undersköterska. 

Givetvis kommer en fast omsorgskontakt inte automatiskt att leda till exempelvis högre personalkontinuitet. 



För att få till ett riktigt statuslyft för hela hemtjänsten behöver politiker och arbetsgivare skapa mer attraktiva arbetsplatser där medarbetarna trivs, vill stanna och utveckla sin kompetens. Detta åstadkoms på samma sätt som på den övriga arbetsmarknaden, genom schyssta anställningar, bra arbetsmiljö och utvecklingsmöjligheter. 

Kontaktmannaskapet måste vara långsiktigt och skapa trygghet. Det får inte skapa osäkerhet hos brukaren med ständigt nya personer som ska vara kontaktperson. Det är avgörande att brukaren verkligen uppfattar detta som en förbättring, att valfrihet i den egna situationen ökar. Det får inte bli ännu en kontakt som känns som ännu ett hinder och byråkratisk fantasiprodukt. 



Allt fler som behöver vård och omsorg har komplexa behov. Kraven på personalen, utbildningen och den personliga lämpligheten ökar. Därför menar vi att den fasta omsorgskontakten ska vara minst undersköterska. 

De personer som tar på sig kontaktmannaskap ska vara säkra och trygga för att kunna, vilja och våga utöva sitt uppdrag till fullo och vara det stöd och den effektivisering som är syftet. Annars kommer kontaktmannaskapet bli ett slag i luften som skapar misstro och som tar resurser, skapar byråkratiskt


Liza di Paolo-Sandberg 
Förbundsordförande SKPF Pensionärern

Leif Kindblom
Distriktsordförande SKPF Pensionärerna Södermanlands län