De flesta barn i Flen har det bra och får det bra. Men det finns också problem, psykisk ohälsa blir allt vanligare, avståndet växer mellan de barn som har bäst respektive sämst skolresultat.
Med likvärdiga livsvillkor och möjligheter till sådant som en god uppväxt, en bra utbildning, ett gott arbete och en rimlig försörjning kommer en mer jämlik hälsa.
Psykisk ohälsa bland barn och ungdomar är ett av vår tids största samhällsproblem. Att göra tidiga insatser för att minska den psykiska ohälsan bland barn och unga är både viktigt för den enskilde och för samhället i stort.
Samlade enkätresultat från Liv & Hälsa Ung rapporterar 2017 den lägsta andelen som har rapporterats för ungdomar som uppger att de må bra eller mycket bra. Det finns stora könsskillnader i svaren, till tjejernas nackdel, när det gäller andelen elever som uppger att de är stressade minst en gång i veckan. Det finns således ett behov av att nå ungdomar tidigt, för att kunna ge extra stöd tidigt innan de hamnar i utanförskap.
Alla barn ska ges goda förutsättningar att lyckas i livet. Allra mest stöd behöver de barn som varje dag brottas med problem som de egentligen inte borde tvingas bära: barn som kommer från svåra familjeförhållanden, som drabbas av psykisk ohälsa och som av olika anledningar hamnat på glid. Det krävs ett målinriktat förebyggande arbete så att barn helt och hållet slipper hamna i en utsatt situation.
Att arbeta med psykisk ohälsa, utanförskap och skolresultat ligger naturligtvis i skolans ordinarie uppdrag varför det här förslaget inte är något nytt, utan en utökning till den verksamhet som redan bedrivs. Skolresultaten i Flen är fortsatt jämförelsevis låga och utbildning är avgörande för en framtid med många valmöjligheter.
Vi har ett ansvar att ge alla ungdomar en kvalitativ utbildning så att elever står rustade inför vidare studier och arbetsliv.
Kommunfullmäktige i Flen antog efter intensivt förarbete och diskussioner med den styrande minoriteten tilläggsförslaget som Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalernas lagt om att under 4 år avsätta cirka 10 miljoner kronor för att minska barn och ungdomars psykiska ohälsa samt att utveckla det förebyggande arbete för skolnärvaro och åtgärder för problematisk frånvaro.
Emma Dahlin (M)
Oppositionsråd
Roger Tiefensee (C)
Gruppledare
Berit Hyllbrant (L)
Gruppledare
Anna Jernemalm (KD)
Gruppledare