Alla ska kunna leva på sin lön!

Kvinnor tvingas i högre utsträckning än män jobba deltid, vilket avspeglas både på lönen och i pensionen, skriver representanter för Handels.

Kvinnor tvingas i högre utsträckning än män jobba deltid, vilket avspeglas både på lönen och i pensionen, skriver representanter för Handels.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2023-03-08 20:36
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

2 700 kronor i månaden, vad får man för det? Hundratals mjölkpaket och en ganska stor del av hyran för många. Det är också så stor skillnad det i genomsnitt är mellan mäns och kvinnors inkomster i handeln. Orsaken är inte främst olika timlöner utan att kvinnor i högre utsträckning än män tvingas jobba deltid, trots att de flesta inte vill.

Det här får stora konsekvenser. Många butiksanställda hade små marginaler redan innan inflationskrisen drog igång, men nu är de obefintliga. Särskilt tufft blir det för de många kvinnor som tvingas jobba deltid. Och konsekvenserna stannar inte här och nu, de följer med till pensionen eftersom den som jobbat deltid också får mindre i pensionskuvertet. Men varken mjölk, hyra eller el är billigare bara för att du är kvinna.

Vi handelsanställda kräver stopp för ofrivilligt och ojämställt deltidsarbete! Alla som jobbar ska kunna leva på sin lön, oavsett om du är man eller kvinna. I avtalsrörelsen kommer vi därför att kämpa för rätt till fler timmar på kontraktet, stopp för hyvling av arbetstid och en särskild lönesatsning på kvinnodominerade branscher som handeln.

Om arbetsgivarna också tror på jämställdhet är det dags att de tar sitt ansvar och går oss till mötes. Både 2020 och 2021 slog handelsföretagen vinstrekord och vd-lönerna i branschen höjdes 2021 med i snitt 21 procent. Nog finns det ekonomiskt utrymme att satsa på oss anställda, det handlar bara om viljan att göra det. 

Tycker inte ni också att alla ska kunna leva på sin lön?