Centerpartiet vill satsa på kulturlokaler och kulturstråk

Vi ställer oss fortfarande positiva till ett kultur- och kongresshus, men lägger nu fram ett mer jordnära förslag: renovering och modernisering av lokaler i en central fastighet, skriver centerpartisterna Jonas Franzon och Leena Kumpula.

Kulturskolan, stadsbiblioteket, kultur.

Kulturskolan, stadsbiblioteket, kultur.

Foto: Niklas Holm, Henrik Montgomery/TT

Debatt2024-10-05 05:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Centerpartiet har lagt en motion i kommunfullmäktige om att göra en förstudie på hur kulturskolan och Eskilstuna stadsbibliotek skulle kunna inrymmas i en central fastighet, som byggs om, rustas upp och anpassas för bådas verksamheter i anslutning till varandra. 

Det kan vara nuvarande biblioteksbyggnad eller någon annan lämplig större central fastighet. Vi vill dessutom förbinda en sådan byggnad för kulturverksamhet med Stadsteatern, Faktoriholmarna, Stadsmuseet, Lokomotivet, Scenkonst Sörmland och Eskilstuna konstmuseum genom att markera ett kulturstråk på ett kreativt sätt i stadsrummet. Vi önskar som en praktisk följd av detta en effektiv samordning av kulturlokaler på ett sådant sätt som gagnar alla parter. 

Bakgrunden är att både kulturskolan och stadsbiblioteket verkar i lokaler som byggdes på 1960-talet. Kultur- och fritidsförvaltningen skriver i den nu rådande verksamhetsplanen att kulturutövningen bland barn, ungdomar och vuxna kan komma att bli lidande på grund av mycket eftersatta kulturlokaler. 

Några exempel på detta är att kulturskolan delvis verkar i olika källarutrymmen på Stålforsskolan, där ingen ljudisolering finns och överhörningen är mycket påtaglig. Flera lokaler saknar dagsljusinsläpp (i strid med Boverkets byggregler). Till och med i en källarskrubb bedrivs musikundervisning eftersom utrymmena inte räcker till. 

Förvaltningen räknar med att omkring hälften av kulturskolans utrymmen varken är ändamålsenliga eller funktionella. 

Till detta kommer slitage i gamla lokaler. Lokalerna i anslutning till Lokomotivet är säkerligen i sig ett bra tillskott, men de är inte alls anpassade för musikverksamhet. Bara de tonsvagaste instrumenten såsom gitarr kan ta plats här på grund av närmast obefintlig ljudisolering. 

Kulturskolan har sedan ombildandet från musikskola till kulturskola 2018 inte tilldelats några lokaler som alls motsvarar denna satsning på breddat kursutbud. 

I fråga om stadsbiblioteket verkar man i utrymmen som aldrig är totalrenoverade. De översta fyra våningarna i höghusdelen av byggnaden är tomställda på grund av att de anses otjänliga. 

Trots detta har biblioteksmedarbetare arbetsutrymmen i våningen över biblioteksrummet. Fastighetstekniken i hela byggnaden är föråldrad, och problemen med exempelvis inomhusluften är väl kända i den 62 år gamla fastigheten. Biblioteket är trångbott och har svårt att modernisera verksamheten i önskvärd grad i de gamla lokalerna. 

Detta är den standard som kulturskolan och stadsbiblioteket ges i Socialdemokraternas och Moderaternas Eskilstuna. 

Kulturskolan har nära 1 500 unika elever (Kulturrådets siffror för 2022) och når ytterligare 500 barn genom El Sistema, en uppsökande gruppverksamhet. Stadsbiblioteket betjänar, tillsammans med filialer, hela kommunen enligt bibliotekslagen. Kulturskolan verkar inom ramen för den nationella strategin för kommunala kulturskolan. 

Så till idén med ett kultur- och kongresshus, som säkerligen går årtionden tillbaka. För drygt sex år sedan var Centerpartiet med på ett inriktningsbeslut för fortsatt utredningsarbete och anställning av en projektledare. Men sedan dess har projektet kvarstått på idéstadiet – inga avgörande beslut har fattats. 

Vi ställer oss fortfarande positiva till ett kultur- och kongresshus i samarbetet mellan kommunen och näringslivet. Dock ser vi att det finns en risk att det inte kommer att byggas något kultur- och kongresshus. Så är nämligen det senaste inriktningsbeslutet från 2023 utformat. Efter inhämtande av information om (förslag på) alternativ placering ska det bestämmas om man går vidare med projektet eller inte. 

Vi kommer nu alltså med ett mer jordnära förslag, där vi ser att renovering och modernisering är rimligare och dessutom en lösning för stadsbiblioteket och kulturskolan som inte behöver dröja ytterligare minst tio år för att bli verklighet. 

Andemeningen är att kulturen kan vitalisera hela stadskärnan genom att inta en självklar plats i Eskilstuna och skapa kreativitet, liv samt rörelse samt framtidshopp. Detta rimmar mycket väl med det antagna kulturpolitiska programmet, som i inledningen anger hörnstenarna för Eskilstunas kulturpolitik: ”kulturens egenvärde, kulturens betydelse för demokratin och kulturens kraft i samhällsbygget”.

Kultur- och fritidsförvaltningen önskar sig i sitt yttrande om vår motion också ett tydligare barnrättsperspektiv i fråga om kulturlokaler och påpekar att ”moderna, funktionella ändamålsenliga och specialanpassade kulturlokaler är förenligt både med barns rätt till kultur och barns bästa”. 

Centerpartiet håller med helt och fullt. Vår motion kommer dock att anses besvarad i kommunfullmäktige genom olika synsätt, såsom att förstudier har gjorts tidigare och att det finns en idé om ett kulturhus, men samtidigt finns det alltså inga konkreta planer på en lösning.

Vilka andra ansluter sig till vårt upprop för bättre kulturlokaler med en rimlig tidsplan?

Jonas Franzon
Ersättare i kultur- och fritidsnämnden samt i kommunfullmäktige (C)

Leena Kumpula 
Ledamot i socialnämnden samt ersättare i kommunfullmäktige (C)