I kölvattnet av covid-19 ser man udda beteenden överallt. Damen som väntar på bussen och pratar med väninnan som också har det. Flertalet av de som arbetar i livsmedelsaffärerna och en stor del av kunderna som handlar likaså. En bakom kassan rättar till luggen med ”skyddet” på och en annan spritar av dem. På parkeringen kommer den unga mannen som lastar in kassarna, sätter sig i bilen, checkar mobilen, startar och kör iväg likaså han med ”skyddet” på.
Du undrar vad, vilket skydd? Jo, den nya modeflugan ”engångshandskar”. Alla bär dem lite hur som. Jag slutar inte att förundras. I en annan affär får jag syn på plasthandskar i stora knippen intill lösgodiset. Jag undrar stilla: ”Hur tänkte de nu”?
Med den nya modeaccessoaren på tror bäraren av engångshandskar att hen skyddar både sig själv och andra. Men den falska tryggheten medför att hen tar i både här och där, man är ju ändå ren så att säga. Vem vet om engångshandskarna används en, två eller flera gånger?
Att se den ena efter den andra anamma den nya modeaccessoaren, som dessutom kan köpas i olika färger, är som att se på skräckfilm, osedvanligt lugnt innan det otäcka sker. I skräckfilmen är det uppenbart men i pandemins verklighet ”o-se-bart” men möjligen kännbart när sedan hälsan sviktar.
Det är uppenbart att kunskapen brister, kanske tar rädslan vid eller så har användarna av engångshandskar missat Folkhälsomyndighetens information. Att rena händer räddar liv är ingen nyhet men en sanning som tål att upprepas!
Den som väljer att felaktigt använda engångshandskar bidrar till miljöpåverkan ur två aspekter: ökade koldioxidutsläpp vid produktion och förbränning av avfall samt möjlig ökad spridning av sjukdomsframkallande mikroorganismer. För var gång hen tar engångshandskar ur förpackningen, utan att ha tvättat eller spritat sina händer, överförs de mikroorganismer som finns på händerna. De rena engångshandskarna är inte längre rena!
Rätt använt är engångshandskar en skyddsutrustning vid exponering av kroppsvätskor och kemikalier. Finns det sår på händerna ska de också användas vid livsmedelshantering utanför det egna hemmet.
Den falska trygghet som engångshandskarna medför kan bidra till minskad handtvätt med tvål och vatten och eller minskad desinfektion av händerna.
På arbetet har man att följa de skyddsåtgärder som arbetsgivaren och skyddsombudet fastslagit. Privat har var och en av oss att följa de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten ger. Ta ansvar för din och dina medmänniskors säkerhet genom rena händer samt för nutida och framtida miljö, använd engångshandskar då det finns skäl för det och inte för säkerhets skull!
Beatrice Olsson Duse
Specialistsjuksköterska inom hälso- och sjukvård för barn och ungdom