Är detta den sämsta skolpolitiken i Eskilstunas historia?

Vi har ett styre i Eskilstuna kommun som tycks ha dåliga kunskaper om skolutveckling, skriver Vänsterpartiets gruppledare Maria Chergui.

Att lägga ner ett högstadium i Årby för att sedan bygga ett annat i Mesta är häpnadsväckande, skriver Vänsterpartiets gruppledare Maria Chergui.

Att lägga ner ett högstadium i Årby för att sedan bygga ett annat i Mesta är häpnadsväckande, skriver Vänsterpartiets gruppledare Maria Chergui.

Foto: Ida Johnsson, Veronica Karlsson

Debatt2024-10-08 18:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I kommunen håller vi nu på att planera budget och verksamheter för 2025. Då framstår det tydligt att vi har den sämsta skolpolitiken på mycket länge. Socialdemokraterna och Moderaterna i ledningen pratar om en likvärdig skola och skolförvaltningen verkar anse att de har svaret på vad som är bäst för alla. Men vad tycker föräldrar och barn om planerna? Politikerna i opposition är kritiska. 

Det behövs fler högstadieplatser de närmaste fem åren skriver förvaltningen och politiken i sina planer. Vi har fortfarande stora elevkullar på mellanstadiet. 

Har det presenterats tillförlitliga utredningar kopplat till lokaler och statistik? Nej, de har tillkommit nu i all hast. 

För ett år sedan framfördes krav på en utredning om hela högstadiets organisation, men den har inte gjorts. I lokalförsörjningsplanen anges att utbyggnad av bostäder görs i Torshälla, Skogstorp, Hällby och Tegelviken. Men inte ett ord nämns om Årby Norra, trots att det finns en detaljplan för att bygga 700 bostäder i Årby Norra.

Samtidigt planeras det nu för att lägga ned högstadiet åk 7–9 på Årbyskolan. 

En skolnedläggning är bland det sista man gör i en kommun. 

Genom nedläggningen är planen att fylla upp Munktellskolan, men den är inte färdigbyggd. Det finns ingen matsal, maten kommer från Stålforsskolan och barnen får äta i sina klassrum. Det finns inga specialsalar för slöjd, hemkunskap och idrott.

På Årbyskolan finns däremot välfungerande specialsalar, även salar med hög kvalitet för NO-ämnen. Det är kapitalförstöring att bortse från att de behöver användas för ett högstadium – och inte byggas om till vanliga klassrum. Stora summor har investerats och salarna ska användas till det som de planerats för. 

Men skolförvaltningen och ansvariga politiker i S och M vill inte svara på frågor om en ekonomisk konsekvensanalys kopplad till att det gjordes investeringar på 80– 100 miljoner kronor på Årbyskolan 2008. Så sent 2023 gjordes renoveringar av Kfast för 2 miljoner kronor i slöjd och hemkunskapssalarna. 

Kommunledningen kan inte säga ett gott ord om Årbyskolan. Det är fel på allt. 

Det finns baracker på Årbyskolan från 2016 när elevkullarna var stora. Nu går det att flytta in så att alla årskurser får gå i den fasta byggnaden som planerat och barackerna kan tas bort. Det finns plats på Årbyskolan för låg, mellan och högstadiet samt för låg, mellan och högstadiet i anpassad grundskola, som också kan växa där.

Har en plan för anpassad skolas framtida behov presenterats? Svaret är nej. 

Men på Årbyskolan får anpassad skola F-9 plats i sin nuvarande form tillsammans med övrig F-9. Integrationen och tryggheten finns där. 

För utökade behov går det att bygga en anpassad skola F-6 i Mesta när det ska byggas en F-6 skola där. Då kommer plötsligt ett förslag om en F-9 skola i Mesta för 1200 elever. Att lägga ner ett högstadium i Årby för att sedan bygga ett annat i Mesta är häpnadsväckande! Ekonomin verkar inte var något problem för ledningen.

Planen är nu att flytta anpassad grundskolas hela låg och mellanstadium från Djurgårdsskolan till Årbyskolan och att flytta högstadiet i anpassad grundskola till Djurgårdsskolan. Alla barn i anpassad skola placeras på en enda skola. Hur fungerar då integrationen? Vi vill se att anpassad grundskola finns integrerat på fler grundskolor.

Vetenskap och beprövad erfarenhet krävs i skolverksamheten. Vi har ett styre i Eskilstuna kommun som tycks ha dåliga kunskaper om skolutveckling. Drivkraften är en maktfullkomlighet som gör att utredningar inte presenteras i tid för att kunna diskuteras och kritiseras i demokratisk ordning.

Maria Chergui
Gruppledare Vänsterpartiet