Det farligaste är metylenkloriden

Ingen vet hur stora områden som kan slås ut vid worst-case scenario, skriver Katti Svedberg, Lennart Bogg och Irene Karlbom Häll.

Ingen vet hur stora områden som i värsta fall skulle kunna drabbas av det som Kemikalieinspektionen gett tillstånd för i Eskilstuna, framhåller företrädare för Föreningen SSUAM

Ingen vet hur stora områden som i värsta fall skulle kunna drabbas av det som Kemikalieinspektionen gett tillstånd för i Eskilstuna, framhåller företrädare för Föreningen SSUAM

Foto: Niklas Holm/Henrik Montgomery/TT

Debatt2024-12-26 17:04
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dagen före Lucia svarade kommunalråden Jimmy Jansson (S) och Jari Puustinen (M) vid kommunfullmäktiges sammanträde på frågor om kommuninvånares oro inför Senior Materials tillstånd att i Eskilstuna årligen släppa ut 900 ton metylenklorid (DCM). Tyvärr var svaren och attityden inte vad man borde kunna förvänta sig från kommunens ansvariga.

Jimmy Jansson ironiserade över oron – och antydde att kritikerna inte vet om vilka andra farliga utsläpp som redan finns i Eskilstuna.
Vi vet att det finns andra utsläpp i Eskilstuna, och vi vet att Senior kommer att hantera många andra farliga utsläpp.

Senior kommer bland annat att hantera stora mängder polyetenplast (PE), paraffinolja, ammoniumprylat, aluminiumoxid, böhmit, sodium carboxymethylcellulosa, polyvinylalkohol och akrylpolymerr Men vi måste fokusera på det allra farligaste och mest akuta, DCM.

Paraffinolja som kommer att hanteras i enorma mängder är dödligt giftigt. PE-plast var 1989 inblandat i en av de allvarligaste olyckorna någonsin i den amerikanska kemikalieindustrin, när en explosion inträffade vid Phillips Oil Company i Texas, med stora materiella skador och flera dödsfall.

Eine Ikonen (S) byggde på Jimmy Janssons argumentation med att peka på att stora delar av Eskilstuna kunde ha raderats ut redan 1996. Vid Avesta Nybys (nu Outokumpu) anläggning i Torshälla var det en tank med 28 ton fluorvätesyra (HF) som läckte. Det visade sig att man inte hade förväntat sig att en sådan olycka skulle kunna inträffa.

Det saknades förberedelser, skyddsutrustning, information, larmmöjligheter för att varna allmänheten, utrustning att analysera halter i luften, mm. Rekommendationen till räddningstjänst och polis var: Använd näsan!

Fluorvätesyra (HF) är liksom DCM dödligt vid inandning i höga halter. Det är starkt frätande och kan ge svåra hudskador. I motsats till DCM finns däremot ingen konstaterad förhöjd risk för genskada, neurologisk sjukdom eller cancer.

Det var alltså 28 ton HF som hanterades vid Avesta Nyby (Outokumpu), att jämföra med 2 770 ton DCM, hundra gånger mer, som tillåtits för hantering vid Senior.

Ångtrycket för HF är 160 hPA mot 475 hPA för DCM. Det betyder att risken för bildning av stora gasmoln som kan täcka stora delar av Mälardalen är oerhört mycket större för DCM än för HF. Ändå orsakade utsläppet 1996 stor panik.

Den skrämmande sanningen är att ingen vet hur stora områden av centrala Sverige som riskerar att slås ut vid ett worst-case scenario vid Senior. Flera av de ämnen som hanteras är brandfarliga och/eller explosiva under vissa förutsättningar

Ingen trodde 1996 att en så allvarlig olycka som HF-läckan skulle kunna inträffa. Därför hade heller inga förberedande åtgärder vidtagits. Attityden när det gäller risker vid Senior är liknande; det kan inte inträffa.

Kvällen innan kommunfullmäktiges sammanträde hade vi ett möte med de ansvariga tjänstemännen på kommunen. De försäkrade oss att större olyckor inte kan inträffa vid Senior och att allt riskabelt är inneslutet. Men som redan Aristoteles (384-322 f. Kr.) yttrade; det är sannolikt att något osannolikt inträffar.

Föreningen Stoppa skadliga utsläpp av miljögifter (SSUAM) är partipolitiskt obunden. Vi lämnar det helt åt Eskilstunas invånare att vid kommande val själva överväga och lägga sin röst på de politiker man vill anförtro liv och hälsa till.