Projekt Calor som är benämningen på den avyttringsprocess som pågår av Sevabs Kraftvärmerörelse fortskrider. En standardiserad process där vi tagit hjälp av de främsta på området. Det ska leda till ett väl informerat beslut i kommunfullmäktige i juni om att avyttra eller behålla kraftvärmeverksamheten. Vi närmar oss nu tillfället då vi ska få in så kallade indikativa bud från potentiella köpare. Intresset från marknaden har varit stort vilket är bra.
I en insändare den 17:e december förde delar av oppositionen under rubriken ”att äta kakan och ha den kvar” ett resonemang om att vi vid en eventuell försäljning hade två alternativ: alternativ ett skulle enligt skribenterna innebära att vi betalade av skulden och då inte hade några pengar kvar till investeringar i exempelvis skola och folkhälsa. Alternativ två att ”lämna kvar skulden” och använda försäljningsintäkterna till investeringar i exempelvis skola och folkhälsa.
Givetvis spelar det roll vilken total skuld som Strängnäs kommun inklusive bolag har, avyttras en av koncernens tillgångar helt eller i delar och skulderna för denna del återbetalas minskar den totala skuldbördan och möjligheten att göra nya prioriteringar om vad vi tror att vårt samhälle efterfrågar uppstår.
Vi har alltså möjligheten att nu göra ett vägval mot ökade möjligheter till investeringar i kärnverksamhet och folkhälsa och samtidigt fortsatt erbjuda kraftvärmerörelsens tjänster. Min fråga till oppositionen är vilken deras alternativa lösning är?
Är det; 1) Att minska investeringarna och ej möta verksamheternas/invånarnas behov inom skola, äldreomsorg, teknik & fritid (Larslunda etc), Kulturnämnd (Kulturcentrum etc)?
2) Att inte göra något vägval utan försöka låna ännu mer pengar och om man lyckas med detta få ännu högre räntekostnader/amorteringar, som ska finansieras av skatteintäkter?
Att ständigt utvärdera vad som idag och inom överskådlig framtid kan skapa mest invånarnytta är vårt uppdrag som folkvalda. Vi vet hur kraftvärmeverksamhetens ekonomi och möjligheter sett ut historiskt, hur den ser ut idag och hur prognoserna ser ut framåt. Det är den bilden som i juni ska ställas mot ett skarpt bud innehållande både en summa pengar, hållbarhetsåtaganden, synen på kunderna och relationen till kommunen som eventuell fortsatt delägare.
Det är bra att oppositionen ställer frågor och vi välkomnar alla att göra detsamma. Då kan vi sakligt försöka besvara dessa och därmed möjliggöra ett väl informerat och klokt beslut!
Jacob Högfeldt (M)
Kommunstyrelsens ordförande