Avyttra delar av fjärrvärmen för att satsa på välfärden

En växande kommun behöver investera mer än vad Strängnäs mäktar med för tillfället, menar Jacob Högfeldt (M) och Anders Härnbro (S).

En växande kommun behöver investera mer än vad Strängnäs mäktar med för tillfället, menar Jacob Högfeldt (M) och Anders Härnbro (S).

Foto: John Henzlert

Debatt2021-08-17 11:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vid en avyttring av 80 procent av fjärrvärmerörelsen tillförs kommunen cirka en miljard kronor. Det möjliggör omfattande satsningar på hållbarhet i kommunen samtidigt som vi har kvar ett avgörande inflytande över värmerörelsen.

I Strängnäs är vi överens om ett antal långsiktiga satsningar som kräver en bättre grundekonomi för att inte sätta kommande generationer i svårigheter. Vi är överens om att vår majoritetsförklaring ska genomföras utifrån ett hållbart perspektiv baserat på Agenda 2030. Ett viktigt fokus i vår majoritetsförklaring är att prioritera skola, vård och omsorg samt att med god ekonomisk hushållning använda våra skatteintäkter ansvarsfullt.

Strängnäs kommuns befolkningssiffror visar att intresset för att bo här med råge motsvarat våra planer och förhoppningar. Det här sätter tryck på kommunen att leva upp till de förväntningar som finns på kommunal service. Den ökade befolkningen, tillsammans med den demografiska förändringen (fler i skolåldern och fler äldre), innebär ett ökat behov av välfärdstjänster och inte minst ett krav på stora investeringar inom infrastruktur, skolfastigheter, äldreboenden och bostadsbyggande. Genom partnerskap och samverkan samt stärkta finansiella muskler tar vi de nödvändiga stegen för att bygga Strängnäs kommun starkare.

Vid en avyttring ser vi att följande investeringar inte behöver skjutas på framtiden eller äventyra kommunens framtida ekonomiska handlingsutrymme: Skolor, förskolor, kulturcentra, välfärdsteknik, infrastruktur, Larslunda med simhall samt olika typer av stödboenden och särskilda boenden. Ett nej till avyttring för med sig ett krav på att minska investeringarna i ovannämnda områden med cirka 450 miljoner kronor. 

Vid en avyttring av fjärrvärmerörelsen kommer en del av pengarna placeras i en hållbarhetsfond och avkastningen årligen användas för att förstärka det horisontella arbetet inom ramen för Agenda 2030. De närmaste åren bör vi ha ett särskilt fokus på mål nummer fyra: God utbildning för alla. 

Med detta breddade ägarskap ser vi att hållbarhetsarbetet enligt Agenda 2030 förstärks genom de utökade möjligheterna till samverkan. Klimat- och energifrågan kan vi inte lösa själva, men med starka partnerskap kommer vi att kunna ta oss an den utmaningen bättre. 
Det har varit en lång process där alla partier i kommunen varit involverade och informerade om de steg som tagits. Vi hoppas att det omfattande och tydliga underlag som nu ligger för beslut kan få ett brett politiskt stöd om att en avyttring är det långsiktigt bästa för utvecklingen av Strängnäs kommun.


Jacob Högfeldt (M)
Kommunstyrelsens ordförande, Strängnäs

Anders Härnbro (S)
Vice ordförande kommunstyrelsen