Barn skadas inte av ett fritt kulturliv, SD

Prideflaggan ses som en symbol för mångfald och det tycks verkligen som om det är här skon klämmer för SD, skriver centerpartisterna Jonas Franzon och Leena Kumpula.

Prideflaggan ses som en symbol för mångfald och det tycks verkligen som om det är här skon klämmer för SD, skriver centerpartisterna Jonas Franzon och Leena Kumpula.

Foto: Erik Nylander/TT

Debatt2023-03-30 18:02
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tänk vad kulturen gör för barnen och för samhället i stort. Ett fritt kulturliv utmanar människan och bidrar till ett tolerantare och öppnare samhälle, vilket vi i Centerpartiet sätter högt värde på. Genom en bred palett av kulturupplevelser förmås vi utforska våra tankar, värderingar och normer. Även public service behöver vara på en armlängds avstånd från politiker.

Mikael Strömberg (SD) har i hårda ordalag på Twitter ondgjort sig över SVT:s ”politiska propaganda”, rapporterade Eskilstuna-Kuriren (7/3). Strömberg har i SVT:s app mötts av bilder som han ogillar. SVT har nämligen satsat på en dragshow med internationell förlaga, här med namnet ”Drag race Sverige”. Strömberg, som är andra vice ordförande i Kultur- och fritidsnämnden i Eskilstuna, bekymrar sig över att barn ska behöva se bilder på dragartister i utmanande scendräkter. 

När partikollegan Louise Erixon (SD) 2019 gick in för att förbjuda att regnbågsflaggan hissas i Sölvesborg var det dock de äldre som skulle skyddas: ”För oss är traditionen viktig, och jag vet att många av våra äldre kommuninvånare delar den uppfattningen”, sade hon då till Blekinge Läns Tidning. 

Då kommunstyrelsens ordförande i Hörby, Cecilia Bladh in Zito, i slutet av 2019 möttes av några regnbågsflaggor i bordsmodell ska hon ha fått ett raseriutbrott, dock utan hänvisning än till någon annan än till sig själv. Sedermera förbjöds prideflaggan i även i Hörby. Prideflaggan ses som en symbol för mångfald och det tycks verkligen som om det är här skon klämmer för SD.

SD ville också länge avskaffa SVT och andra delar av public service, men har nu, som i så många andra frågor, ändrat åsikt. Man är fortfarande skarpt kritisk och har bland annat velat kalla public service-chefer till kulturutskottet med hänvisning till innehållet i specifika utsändningar. I en motion från 2021 föreslår SD en ”modernisering”, för att bland annat undvika en ”åsiktskorridor”. 

Vad möts då barn av om de tittar lite närmare på SD:s bidrag till medierna? Vid en kulturpolitisk debatt på Eskilstuna stadsbibliotek strax före valet 2022, dundrade SD:s deltagare, Adam Marttinen, att han fortfarande inte vill besöka biblioteket eftersom Sverigedemokraternas partitidning SD-Kuriren inte fanns att läsa där då han var ung. 

Vi letar upp SD-Kuriren, på måfå nummer 37 från 1999. I en artikel beskrivs i uppskattande ordalag den militanta högerextrema rörelsen Vlaams Blok. SD beskrivs som ett svenskt systerparti och får en hälsning från företrädaren Frederic Erens: ”SD houzee”. Vi tar reda på att det var den nederländska nationalsocialistiska rörelsens (NSB) hälsningsfras under åren 1933–1945. Hur förklarar man detta för barnen? 

Ett hopp från 1999 till 2022.  Programledaren för Sverigedemokraternas Youtube-kanal Riks, Rebecka Fallenkvist, utropar under valvakan ”Helg seger”. SD och högern vann valet, men varför får vi då höra något påminner om en nazisthälsning? Förmodligen hade SVT, med tanke på barnen, inte tagit med Fallenkvists utrop i Lilla Aktuellt. 

I kulturpolitiken hos Centerpartiet finns det plats för minoriteter av alla slag. Kulturpolitik och barn är ett mycket viktigt område, och låt oss fortsätta diskutera frågan, särskilt med tanke på den relativt nya lagstiftningen från 2020, där barnkonventionen upptas i svensk lag. Denna lagstiftning avser naturligtvis alla barn i Sverige.

Jonas Franzon
Ersättare (C), kultur- och fritidsnämnden, Eskilstuna 

Leena Kumpula
Tidigare ledamot (C), kultur- och fritidsnämnden, Eskilstuna