Jag har nyligen börjat plugga och beslutet kring var jag skulle studera var ett tufft sådant. Jag ville komma till en stad med ett levande studentliv, med ett brett utbud av fritidsaktiviteter och nya människor. Jag var dock nervös över att flytta hemifrån, och ville gärna att det skulle vara relativt enkelt att komma hem.
Samtidigt är studietiden det sista som händer dig innan du ska in i arbetslivets ekorrhjul, och för mig är det viktigt att jag ska vara relativt färdigflyttad och ha med mig ett brett bagage av livserfarenheter utöver det jag lärt mig i skolbänken.
Det kändes som att jag missade något om jag stannade kvar i Eskilstuna, att det inte fanns det levande studentlivet jag suktade efter. När jag pratat med jämnåriga som bestämt sig för att studera så är det fler än jag som tyvärr har bilden av att man bör flytta till en annan stad för att få uppleva ett studentliv utöver det vanliga.
Även Studentum, som rangordar studentstäder, placerar Eskilstuna i botten.
Att Eskilstuna anses som tråkigare kan vi inte klandra våra krögare för, som fortsätter förnya stadens nattliv och gör det roligt att gå ut. Inte heller stadens studentkår ska klandras, då de säkerligen gör allt för att ge Mälardalens universitets (MDU:s) studenter en så bra studietid som möjligt. Felet ligger hos politiken.
I en artikel publicerad den 6 mars väljer Jimmy Jansson att trycka på att kommunen gör mycket rätt, vilket är sant. Söktrycket är högt, och universitetet har blivit ett lyft för staden som helhet. Han skyller dock stadens ranking (som är låg och inte medelmåttig) på att Eskilstuna är “lite mellanmjölk” och gör ett försök att spela ner hur viktigt nattlivet är för de som väljer att studera. Denna brist på ambition smärtar mig.
Eskilstuna har alltid styrts av Socialdemokraterna, och har därmed blivit en paternalistisk stad. Stadshuset litar inte på att medborgarna klarar av att ta en öl i parkerna i centrum (förutom vardagar mellan 17 och 22 under juli månad, en liberalisering som känns aningen slumpmässig).
Vi får inte heller välja att sitta på en uteservering när vi vill under året, och stadshuset tror inte att våra krögare kan bestämma själva när det är dags att stänga. Samtidigt så är det fler än någonsin som väljer att flyttar ut ur kommunen.
Vi har till min stora glädje äntligen en förbättring på gång. Det finns en formulering i samverkansöverenskommelsen mellan S och M som innebär att man ska prova att låta krögarna ha öppet till 03. Detta är såklart ett steg i rätt riktning, men Eskilstuna behöver betydligt fler satsningar än så.
Vi behöver ha politiker som skickar signalvärden att man satsar på och tror på de positiva effekterna för staden – att det ska vara kul att studera. – i stället för politiker som spelar ned betydelsen av fester.
Våra politiker måste lita på medborgarna, tro på individens frihet, men även se till att de som inte klarar av friheten får rätt typ av straff eller vård.
Jimmy Jansson, festandet är inte studenters enda fokus. Men nattlivet är en viktig faktor för studenter som väljer studieort.
För stadens framtids skull är det viktigt att stadshuset anammar en mer liberal syn på fest och nattliv i allmänhet. Satsningar på bättre utekvällar och studentliv kommer leda till ett roligare rykte som gör staden mer attraktiv. Detta leder i sin tur till att fler blivande ingenjörer, ekonomer och sjuksköterskor väljer Eskilstuna och kanske hittar kärleken, ett bra område att bo i och ett jobb här.