Bevara Kvicksund kvicksundskt

Enligt SD:s resonemang verkar det som att den politiska majoriteten i Eskilstuna (S+M) ska göra Kvicksund till en byggnadspolitisk frizon, skriver Elias Nyqvist, Muf.

Enligt SD:s resonemang verkar det som att den politiska majoriteten i Eskilstuna (S+M) ska göra Kvicksund till en byggnadspolitisk frizon, skriver Elias Nyqvist, Muf.

Foto: Privat

Debatt2023-10-04 17:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inför valet köpte SD i Eskilstuna riktad reklam mot Kvicksundsområdet där man basunerade ut att majoriteten (M+S) ville bygga 2 000 nya bostäder i min hembygd. Adam Marttinen (SD) skriver även så här i en insändare till EK den 5 september 2022: “att det Socialdemokraterna åstadkommit med Årby, Lagersberg och Fröslunda ska fungera som målbild för områden och tätorter som Mälarbaden, Kvicksund och Sundbyholm”. Nu verkar det som att majoritetens miljonprogramifering är här. 

Eller ja, urholkningen började redan i somras. En pop-up restaurang poppade upp och samtidigt steppade den närliggande restaurangen upp ganska rejält. Min rätt att kunna avnjuta en endast okej pizza med ganska lång väntetid i en lugn miljö var nu bortblåst. Människorna runt omkring mig var glada, miljön och personalen var trevlig och maten smakade bra. Uppenbarligen hade de första stegen mot att göra mitt kära Kvicksund till ett utsatt område tagits. 

När två av mina kommunalråd nyss återupptog sina veckovisa facebooksändningar, kikade jag in för att få en bild av läget i kommunen. Det skulle visa sig att deras ondskefulla plan snart når fas 2. Man ska satsa på Tegelviken. Det ska byggas ett nytt kök och vi ska få en ny idrottshall. Mitt parti försöker alltså bryta ner den kvicksundska själen steg för steg. 

“Som det är i dag sitter eleverna i klassrummen och äter, och det är verkligen inte optimalt” säger Göran Gredfors (M). Menar han att de gångerna jag inte fick någon lunchrast för att jag i stället var tvungen att tillsammans med en kamrat torka av borden och gå med matvagnen upp till köket var destruktivt för min inlärning? Att det är dåligt för elever med redan begränsade minuter lektionstid att varje dag gå några minuter innan lektionen slutar för att duka och hämta nyss nämnda matvagn? Absurt. Matsal är INTE Kvicksund, det kan inte vara Tegelviken.

Det här var inte ens allt! Jari Puustinen (M) vill förstöra bygdens nationalsporter. En ny fullstor idrottshall ska byggas. Hej då till både nästan-handboll och nästan-innebandy. 

I stället ska “handboll, innebandy och andra sporter kunna utövas”. Jag har nu tårar i ögonen. Om jag i framtiden flyttar hem till Kvicksund så behöver inte mina eventuella barn tågpendla till innebandyträningen som jag behövde. De kommer inte lära sig hänga på stationen, åka bussar när det är mörkt eller missa träningen när tågen strular. Moderaterna rånar mig dessutom på värdefull tid med barnen i bilen på väg hem från dessa träningar.Enligt SD:s resonemang verkar det som att majoriteten ska göra Kvicksund till en byggnadspolitisk frizon. Utvecklingsplanen har identifierat platser där det går att bygga 1 500– 2 000 bostäder på lång sikt. Detta kommer, enligt SD, att leda till att 2 000 byggs och det antyds att dessa byggs snart. Miljöregler, strandskydd och alla andra begränsningar som gör det svårt för markägare att bygga på sin mark ska inte påverka Kvicksund. Bra, tycker en radikal ungdomsförbundare som jag. Men måste frizonsprojektet testas i min bakgård?

De 2 000 bostäderna lyser dock med sin frånvaro. Kanske försökte SD vilseleda mig. Kanske är det inte effektivt för privata, vinstdrivande markägare att smälla upp 2 000 bostäder och kanske behöver entreprenörer förhålla sig till restriktiva byggnadslagar även i Kvickan.

Jag gillar utveckling. Det är ett större problem att markägare har för liten makt över sin egen mark än att kommunen utreder möjligheten att bygga nya bostäder. Moderat ideologi menar att du ska ha rätt att bygga friare. Det tycker inte SD.