Bra med slopat danstillstånd – nu behövs fler reformer

Fritt fram för spontandans. Efter 67 års krav på danstillstånd behöver staten inte längre ge tillstånd till företag för att deras gäster ska få dansa hos dem, skriver Liberala studenters riksordförande Hannes Snabb och socialpolitiska talesperson Josefin Fällgren.

Fritt fram för spontandans. Efter 67 års krav på danstillstånd behöver staten inte längre ge tillstånd till företag för att deras gäster ska få dansa hos dem, skriver Liberala studenters riksordförande Hannes Snabb och socialpolitiska talesperson Josefin Fällgren.

Foto: LEIF R JANSSON / TT

Debatt2023-01-18 18:13
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förra veckan kom regeringen med det efterlängtade beskedet att danstillståndet avskaffas efter 67 år. Staten behöver alltså inte längre ge tillstånd till företag för att deras gäster ska få dansa hos dem. 

Detta ger företag större frihet i hur de bedriver sin verksamhet och det ger privatpersoner ökade möjligheter att själva välja hur de vill spendera sin tid på en bar eller restaurang. Men trots att nyheten är positiv finns det mycket annat som staten sätter stopp för. Regeringen behöver följa upp detta med fler liberala reformer om vi ska nå ett friare Sverige.



För att öka friheten och minska förmynderiet i Sverige vill vi se ett avskaffande av det statliga alkoholmonopolet. När svenskar tycks dricka allt mindre för varje år som går, trots flertalet liberaliseringar av monopolet, är det svårt att motivera ett sådant överdrivet förmynderi. Systembolaget vill ofta lyfta sitt breda sortiment som bevis på valfrihet men i grunden finns det ingen valfrihet i ett monopol.

Genom att krossa monopolet och tillåta försäljning av alkohol på platser som gårdar, matbutiker och i specialiserade butiker låter vi konkurrensen råda och efterfrågan, inte politiker eller byråkrater, styra marknaden. Att kunna köpa en kyld öl en lördagkväll ska inte vara något man bara kan uppleva på en utlandssemester.

Inte heller bör en intim vinbar utan ett dedikerat kök vara bara ett utlandsnöje. Svensk restaurangindustri går på knäna efter en tuff pandemi som följts av en lågkonjunktur med höga räntor och elpriser. Genom att avskaffa matkravet för alkoholservering kan fler verksamheter klara de kommande åren. Fler kan komma i arbete och utbudet på barer kan öka. En entreprenör kan då få möjligheten att starta en vinbar – utan att behöva hitta en lokal med kök, anställa en kock, och köpa in matvaror. Samtidigt får konsumenter större frihet att välja var de vill spendera sin tid och sina pengar, och ifall de vill äta mat eller inte. 


Slutligen bör de som pluggat till sina tentor eller arbetat hela veckan inte bara få dansa vart de vill – de ska också få dansa hur länge de vill. Därför är det hög tid för regeringen att låta krogarna bestämma sina öppettider själva.

Det finns ingen anledning till att byråkrater och kommunpolitiker ska bestämma när du dansat klart. Förvisso gör de inte det i dag heller utan det leder ofta bara till att unga söker sig andra otrygga miljöer för att fortsätta kvällen, som i stället saknar ordningsvakter och reglerbar alkohol. Vill man införa en reform som både stärker friheten och tryggheten så bör kommunernas makt att reglera öppettiderna för krogar slopas. 

Ett avskaffande av dessa förmyndande lagar gynnar inte bara privatpersoner eller företag – det gynnar hela samhället. När polisen inte längre behöver spendera tid på att utfärda danstillstånd eller se till att alla barer stänger samma tid frigörs tid som kan spenderas på viktigare uppgifter. Välfärden får in skatteintäkter från näringsidkare och de politiker som vill gå hem tidigare under kvällen kan fritt välja att göra det utan att tvinga alla andra till att göra detsamma. 


Det slopade danstillståndet var ett steg i rätt riktning. Men för en liberal regering återstår det fortfarande mycket liberal politik att genomföra om man vill se ett friare Sverige på riktigt. Liberala Studenter vill se ett Sverige där vuxna behandlas som vuxna

.

Hannes Snabb
Riksordförande för Liberala Studenter 

Josefin Fällgren 
Socialpolitisk talesperson för Liberala Studenter