Stadium: Butikskedjor har ett ansvar att ta emot kontanter

När en butik nekar människor att betala med kontanter skapar vi ett samhälle där vissa är inkluderade och andra inte, skriver Stadiums vd Karl Eklöf.

Karl Eklöf, vd Stadium, kontanter, sedlar

Karl Eklöf, vd Stadium, kontanter, sedlar

Foto: Stadium, Fredrik Sandberg/TT

Debatt2024-08-30 06:03
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vissa tror kanske att kontanter är något som bara kriminella använder, men det stämmer inte. En miljon svenskar använder av olika skäl kontanter. 

Det kan vara äldre personer, människor med någon form av funktionsnedsättning. Utländska medborgare, som har nekats ett svenskt bankkonto och som saknar ett betalkort. Turister, som vill undvika kortavgifter. Kvinnor, som lever med en skyddad identitet och inte vill bli spårade, och de som helt enkelt föredrar att betala kontant. Listan kan göras lång. 

I Sverige är kontanter ett lagligt betalningsmedel och det betyder i teorin att vi ska kunna betala med dem överallt. Men lagen är inte tvingande, den kan avtalas bort. I praktiken innebär det att en butik kan vägra acceptera kontanter. 

När en butik nekar människor att betala skapar vi ett samhälle där vissa är inkluderade och andra inte.

Faktum är att kontanternas bevarande inte bara är viktigt för de som i sin vardag måste använda kontanter. Det är viktigt för hela samhället. Visst är det jättesmidigt med kort, men om något händer som en cyberattack, en kris eller i värsta fall krig, vad gör vi då

Risken för rån har ibland förts fram som ett argument mot kontanterna. Risken för rån finns alltid oaktat om det är kontanter eller som för oss, exempelvis dyra jackor som man med hot om våld rövar åt sig på samma sätt som under ett kontantrån. Problemet är inte kontanter eller dyra jackor. Om vi tar bort kontanter och dyra jackor från våra butiker finns det alltid något annat att råna eller stjäla. 

Som Sveriges största sport- och sportmodekedja märker även vi att människor har ändrat sina betalvanor. Men vi inom handeln har varit med och drivit på den här utvecklingen. Därför måste vi också ta vårt ansvar och säkerställa kontanternas fortsatta existens så länge det finns människor som inte har något annat alternativ. 

Jag är stolt över att Stadium förra året fick ta emot "Kontantpriset" från nätverket Kontantupproret. Motiveringen var att vi som stor kedja går emot strömmen och återinför möjligheten att betala med kontanter i våra butiker. Vi vill inte vara med och driva på en utveckling mot ett kontantlöst Sverige.

Regeringen har nu tillsatt en utredning om kontanternas framtid. Som jag förstår diskuteras kontant betalning endast för varor som medicin, mat och drivmedel. Jag utgår från att utredarna är kloka nog att inse att kläder och skor också är livsnödvändigt. 

Människor måste ha kläder för att handla mat och köpa medicin, kläder för att tanka bilen och inte minst skor när man tränar för en god hälsa. Om en farmor som vill betala med kontanter nekas att köpa ett par fotbollsskor till sitt barnbarn, så förlorar vi någonting värdefullt i vårt samhälle.

Jag utmanar nu butikskedjor, besöksnäringen och för den delen staten, regioner och kommuner som infört korttvång att erbjuda alla lagliga betalmedel. Om andra länder klarar av att hantera kontanter – varför skulle det inte gå i Sverige? 


Karl Eklöf
Vd Stadium