Bygg inte bostäder i Holmbergsparken

Torshälla är en unik småstad med starka historiska inslag som bör värnas, skriver Vänsterpartiet.

Torshälla är en unik småstad med starka historiska inslag som bör värnas, skriver Vänsterpartiet.

Foto: Lars Skärlund

Debatt2021-10-10 21:07
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi är många som besökt Holmberget i Torshälla. Vi har bland annat besökt restaurangen, när den varit öppen, lyssnat till musik från scenen, firat valborgsmässoafton, promenerat i området, njutit av konsten, och den magnifika utsikten med forsen och Tors bockar. Holmberget är Torshällabornas stadspark, vår park. Det är en vacker miljö, som måste bevaras. 

Visst finns mycket man kan göra för att ytterligare utveckla parken och få ännu fler att ta sig dit, till exempel genom att få fart igen på det lilla vattenfallet, förbättra grönytorna och scenen, tillföra ännu mer konst och göra något av restaurangen. En helt oacceptabel utveckling är dock Socialdemokraternas, Moderaternas och Centerpartiets plan om att bygga bostäder i delar av Holmbergsparken. Bostäder som kommer att stjäla parkutrymme, förfula, vara en stor kontrast i kulturmiljön och begränsa utrymmet för allmänheten att besöka platsen.

Torshälla är en unik småstad med starka historiska inslag. Det vill vi värna. När den lilla staden förtätas och fler bostäder byggs, så kan inte det ske på bekostad av parkområden som Holmberget eller närströvområden som de i Bjällersta, Kogne eller Kråketorp. De är alla viktiga för att bevara den unika miljön. 

Vi ser i stället vikten av att man renoverar Holmens A-verkstad. Den ligger vid ån, mitt i Torshälla, och är i dag mycket nedgången. Fabriksbyggnaden har stora utvecklingsmöjligheter för att kunna användas både till kulturella verksamheter, föreningars behov och bostäder.

Tidigare hade Torshälla stads nämnd en egen förvaltning. Det innebar att de som tog fram underlag och var en avgörande del av hur Torshälla skulle utvecklas också arbetade i Torshälla. Det fanns då en stor närhet mellan tjänstemän, politiker och Torshällaborna. Den förankringen saknar vi i dag och det märks särskilt när idéer som att bygga bostäder i Holmbergparken dyker upp.

För oss är det självklart, vi vill bevara Holmberget som park och utveckla Torshälla!

Solveig Pohjola (V)
Ledamot i Torshälla stads nämnd och Torshällabo

Carin Kuutman (V)
Torshällabo

Jukka Tähkävuori (V)
Torshällabo

Irena Tyszko Tähkävuori (V)
Torhällabo