Strängnäs domkyrka under lupp

Tondöv för fakta fortsätter Strängnäs domkyrkoförsamling att upprepa att området kring kyrkan ständigt förändras när i det i själva verket rör sig om en av Sveriges bäst bevarade stadsområden från medeltiden, skriver flera skribenter som är kritiska till församlingens planer att bygga på området.

"En mäktig katedral på världsarvsnivå, njutbar för alla, blir enligt förslaget i stället ett allaktivitetsområde för personal, service och den närliggande Europaskolan," anser flera skribenter som motsätter sig Strängnäs domkyrkoförsamlings planer att förnya domkyrkan som mötes- och arbetsplats..

"En mäktig katedral på världsarvsnivå, njutbar för alla, blir enligt förslaget i stället ett allaktivitetsområde för personal, service och den närliggande Europaskolan," anser flera skribenter som motsätter sig Strängnäs domkyrkoförsamlings planer att förnya domkyrkan som mötes- och arbetsplats..

Foto: AART architects

Debatt2024-10-20 06:04
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu i höst, ett halvår efter att samrådet om ett nytt detaljplaneförslag för området kring domkyrkan är slut, tänker Strängnäs domkyrkoförsamling söka tillstånd enligt kulturmiljölagen. 

Länsstyrelsen i Södermanland (LST) menar att det borde ha varit klart innan samrådet ens började. Marie Rydén Davoust, församlingens projektledare, säger i tidningen Gloria att arbetet med kulturmiljön nu intensifieras. En märklig uppgift i ett projekt där allt, efter tio års utredning, redan borde vara väl genomlyst. 

Varför har man lagt ut nära 600 sidors material för en detaljplan om inte kulturmiljöfrågan var säkrad? Och varför har kommunen godtagit hanteringen?

undefined
Låt katedralen och parkerna få behålla sin karaktär och öppenhet, uppmanar skribenterna.

Än märkligare blir det när man läser de många genomarbetade och djupt kritiska yttrandena. Kritiken avser såväl förslag, formalia som hantering av processen. Tunga instanser som just länsstyrelsen och Statens fastighetsverk samt Byggnadsvårdsföreningen lämnade allvarliga synpunkter, liksom många medborgare. Allt går att få ta del av via kommunen. 

Nuvarande förslag skadar vårt gemensamma kulturarv. Underlagen för planförslaget får även kritik för bristande beskrivning av miljöfrågor enligt Agenda 2030 liksom för hantering av skyddsvärd natur vid trädfällning, sprängning och schaktning. Och varför ens ansöka om tillstånd till en myndighet (LST) som redan påtalat förslagets brister? 

I kommunens miljökonsekvensbeskrivning står att det nya huset inom kyrkomurarna utgör en stor negativ påverkan på kulturmiljön. Men på kyrkans informationssida ligger samma förslag kvar. 

Tondöv för fakta fortsätter församlingen att upprepa att området kring kyrkan ständigt förändras när i det i själva verket rör sig om en av Sveriges bäst bevarade stadsområden från medeltiden. Platsen innanför de gamla bogårdsmurarna har inte förändrats på århundranden. Rötterna finns i asatid. 

Genomsikterna, trädgårdarna, biskopsgårdarna på sluttningen ner mot Mälaren är en unik miljö – vacker, uppskattad och välbesökt. En mäktig katedral på världsarvsnivå, njutbar för alla, blir enligt förslaget i stället ett allaktivitetsområde för personal, service och den närliggande Europaskolan. Verksamheter som man kan hitta lite varsomhelst.

undefined
En visualisering av hur det skulle kunna se ut med de nya byggnaderna på domkyrqkoplan. Ett förslag som skribenterna anser skadar vårt gemensamma kulturarv.

Att ta fram betydande förändringsförslag och en detaljplan kostar oftast många miljoner. Pengar och resurser som har lagts på en detaljplan är i det här fallet bortslängda om tillstånd enligt kulturmiljölagen inte ges.

Nu säger församlingen att man eventuellt, och i efterhand, ska omarbeta förslaget efter länsstyrelsens beslut. 

Det blir en "trial and error" på medlemmars bekostnad. Någon direkt uppgift om vad tävling, förslag och den omfattande detaljplanen har kostat församlingen saknas.

I förslaget ersätts den medeltida mystiken av församlingens och Europaskolans önskelista. Men arvet är allas. Kulturminnen på den här nivån utgör en försvinnande del av livsmiljön. Det är inte vår uppgift att utmana dem utan att förstå dem och bruka dem med omtanke – och med omdöme.

Använd och effektivisera i stället befintliga byggnader för nya behov! Katedralen och parkerna kan då få behålla karaktär och öppenhet. Ett ultramodernt tänkande med hänsyn till ekonomi, kulturmiljö, etik, klimat och natur!

Victoria Duus

Ethem Erdogan

Torun Hammar

Anna Saga Jannsen

Elisabeth Kvarnström

Lotta Lehmann

Josefin Larsson

Artikelförfattarna har, med olika kompetenser, bidragit till olika yttranden kring detaljplanen