Centerpartiets gröna omstart av hela landet

Mer vÀtgas kan anvÀndas för att lagra energi frÄn sommarens sol och vind sÄ att den istÀllet kan anvÀndas under vinterns mörka, kalla dagar. Skriver debattörerna.

Mer vÀtgas kan anvÀndas för att lagra energi frÄn sommarens sol och vind sÄ att den istÀllet kan anvÀndas under vinterns mörka, kalla dagar. Skriver debattörerna.

Foto: Dennis Pettersson

Debatt2021-02-16 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

HavsnivÄerna stiger. GlaciÀrerna smÀlter. Torkan breder ut sig.

KlimatfrÄgan Àr fortsatt en av vÄr tids största ödesfrÄgor. Precis som en pandemi slÄr klimatförÀndringarna skoningslöst mot hela vÄr gemensamma planet. Ska vi klara klimatkrisen behöver vi agera kraftfullt bÄde pÄ hemmaplan och internationellt. Vi mÄste se till att göra bÄde Sörmland och vÀrlden grönare och starkare.

Centerpartiet presenterar dÀrför fem nya förslag för en grön omstart. Det Àr förslag som innebÀr ett vassare klimatarbete sÄvÀl kommunalt och regionalt som nationellt och globalt.

För det första vill vi satsa stort pÄ grön teknik som minusutslÀpp. Att bygga ut tekniken för att skapa minusutslÀpp skulle göra kommuner och företag runt om i Sverige till skyltfönster mot vÀrlden för att visa hur minusutslÀpp Àr ett tydligt plus för klimatet.

För det andra vill vi göra koldioxidlagring möjligt i Sverige, för att lagring pÄ hemmaplan skulle kunna sÀkerstÀlla högsta möjliga sÀkerhet och skydd för miljön.

För det tredje vill vi införa ett bonussystem pÄ EU-nivÄ för den som skapar minusutslÀpp. En ekonomisk bonus skulle snabba pÄ arbetet med att plocka bort utslÀpp, vilket gynnar bÄde klimatet och teknikutvecklingen.

För det fjĂ€rde vill vi bygga ut elnĂ€tens kapacitet i hela landet. Det Ă€r för stora regionala skillnader idag vad gĂ€ller tillgĂ„ngen till leveranssĂ€ker, grön el. Företag i Sörmland mĂ„ste kunna fĂ„ den elenergi de behöver för att verksamheten ska fungera, sĂ€rskilt nĂ€r samhĂ€llet elektrifieras i allt snabbare takt. Centerpartiet vill dĂ€rför ge Svenska kraftnĂ€t ansvaret att garantera den lĂ„ngsiktiga leveranssĂ€kerheten och kapacitetsutbyggnaden i elsystemet, tillsammans med berörda myndigheter. 

För det femte vill vi bredda industriklivet till en riktad vĂ€tgassatsning. VĂ€tgas Ă€r en viktig energibĂ€rare som bland annat kan anvĂ€ndas för att lagra och transportera energi. Vi ser nu hur allt fler branscher vĂ€nder sig till vĂ€tgasen för att minska sina utslĂ€pp i allt ifrĂ„n transporter till att balansera vĂ„rt energisystem. Lagra energi frĂ„n sommarens sol och vind sĂ„ att den istĂ€llet kan anvĂ€ndas under vinterns mörka, kalla dagar. 

Tillsammans med den nya nationella vÀtgasstrategin skulle en riktad vÀtgassatsning snabba pÄ utvecklingen av en teknik som har mÄnga fördelar. Det gynnar Sverige hÀr och nu och det ger ocksÄ lÄngsiktiga fördelar för bÄde klimatet och vÄra företag att utveckla en teknik som gÄr att exportera.

Det hÀr Àr fem konkreta förslag för en grön omstart dÀr hela Sverige Àr med och bidrar, dÀr företagens innovationskraft tar oss framÄt. Som gör vÄrt klimatarbete i Sörmland enklare och mer effektivt, samtidigt som det ocksÄ stÀrker Sveriges gröna röst i vÀrlden. Vi i Centerpartiet kommer fortsÀtta driva pÄ för en ljusare och betydligt grönare framtid.

Annie Lööf
Partiledare (C)

Martina Johansson
Riksdagsledamot Sörmland (C)