Dags att bygga upp nedrivna trygghetssystem

Debatt 26 juli 2022 20:08
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Det här är inte klokt!”. Folk hörde av sig till oss i Vänsterpartiet Region Sörmland efter att nyheten spreds kring hur vårdcentralen i Årby, skötts. Vi höll förstås med, det är inte klokt. Den här utvecklingen måste brytas.

”Det är kaos! Så här kan vi inte ha det!”. Precis, svarade vi när folk hörde av sig om tågen, det ÄR kaos och så här kan vi inte fortsätta!

Vänsterpartiet ser att delar av tryggheten försvunnit och att gemenskapen slagits sönder av privatiseringar, nedskärningar och att politiken flytt ansvar. Det är dags att tillsammans ta tillbaka kontrollen.

Vänsterpartiet har konkreta politiska reformer för att återuppbygga och utveckla de trygghetssystem som rivits ner. Med den politik som fått styra har otrygghet, utanförskap och ohälsa vuxit.

I valtider låter sossarna ofta som vänsterpartister, så brukar det vara. Nu säger de att det är uppenbart att experimenten med utförsäljningar och privatiseringar de senaste åren sliter sönder välfärden. Ändå är det de som suttit på makten i Region Sörmland sedan urminnes tider och även i riksdagen ett bra tag. Ska vi ha ett samhälle där de som sitter på makten år ut och år in klagar på sig själva men utan bättring? Varför gör de inget åt kaoset då?

Vi har sett så många felbeslut av makthavarna. I stället för att se helheten har man släckt de bränder som blossat upp. Dyr hyrpersonal som inte tar det långsiktiga ansvaret på arbetsplatsen. Dyra upphandlingar i stället för att sköta vård och trafik i egen regi. Vi behöver fokusera mer på att ha ett välmående och fungerande Sörmland där de som verkligen behöver vården prioriteras och där passagerare kommer dit de ska i tid.

De som arbetar inom regionen ska ha goda arbetsförhållanden, ha rätt till heltidsarbete, med tydliga villkor motsvarande kollektivavtal och lagstadgad meddelarfrihet. Vi anser att personalen behöver få mer uppskattning än de applåder som ljöd i början av pandemin, lönenivåerna behöver justeras upp och arbetstiden på sikt sänkas. Arbetsmiljön behöver bli bättre och vi ser en sund dialog med arbetsgivaren som grundläggande. Den som blir sjuk ska kunna stanna hemma, därför ska karensdagen försvinna för gott.

Du som arbetar i vården har ofta ett tungt arbete och behöver återhämtning för att orka hela arbetslivet. Därför vill vi införa arbetstidsförkortning, ett modernt sätt att se på arbetslivet. Samtidigt kan lokaler användas bättre och patienter får bättre kvalitet, tillgänglighet och bemötande i vården.

Vänsterpartiet vill satsa mer pengar för att få en bättre sjukvård. Det är viktigare än nya skattesänkningar för de som redan tjänar mest. Det behövs fler vårdplatser, Sverige ligger i botten i EU. Vänsterpartiet arbetar också för att det förebyggande folkhälsoarbetet ska stärkas, målet är att vi ska må bättre och leva längre.

Klimatutmaningen är en enorm utmaning. Det duger inte med politiker som flyr undan sitt ansvar, som säger att marknaden ska lösa klimatfrågan. Småinsatser här och där i all ära. Men detta kräver reformer på en nivå som politiker under de senaste decennierna inte mäktat med. Vi är beredda att ta ansvaret, ser problematiken och la nyligen fram det mest ambitiösa klimatförslag som någonsin presenterats i Sverige, omfattande 700 miljarder till en klimatomställning.

Det är dags för en ordentlig omstart nu när de första pandemiåren ligger bakom oss. Den omställningen börjar med en röst på Vänsterpartiet. Du vet att ju mer vi har att säga till om desto mer solidarisk och jämlik blir politiken. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa