Dags att utveckla Sundbyholms camping

Vad ska hända med Sundbyholms camping?

Vad ska hända med Sundbyholms camping?

Foto: Henrik Holmberg

Debatt2024-08-02 06:54
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter att i många år varit husvagnsägare bestämde jag mig att förra året sälja min husvagn. Med en har vi kuskat runt till ett ganska stort antal campingplatser i mellersta och södra Sverige.

Därför tar jag mig friheten att lämna synpunkter på Sundbyholms Camping som i många år drivits av Sundbyholms Campingförening. Det torde vara klart för alla att campingen är i behov av en rejäl upprustning. Och denna upprustning har inte Campingföreningen de finansiella musklerna att göra.

Här måste en aktör med vana och erfarenhet av att driva campingplatser in och ta över ansvaret. Eskilstuna kommun har i flera år informerat Campingföreningen styrelse om vad som är på gång. Jag har naturligtvis ingen insyn i hur kontakterna mellan kommunen och föreningen skett. Men av tidningsartiklar framgår ju att kommun vid ett flertal tillfällen bjudit in föreningen till workshops och möten. 

Först måste nog en del saker klargöras. I Eskilstuna-Kurirens reportage 29 juli talas om långliggare skulle vara problemet. Jag vet inte vad tidningen menar med långliggare.

I campingsammanhang finns det fyra olika typer av campare: en grupp är korttidscampare det vill säga husvagn/husbil som stannar 1 -3 dagar och sedan åker vidare. Den andra gruppen är säsongscampare där sommarsäsongen börjar 1 maj och pågår till 30 september. Från 1 oktober till och med 30 april är det vintercampare. Därutöver finns det en grupp åretruntcampare som tecknar avtal för ett helt år i taget. Alla dess grupper finns på de flesta campingplatser som är åretruntöppna.

Det är nu viktigt att frågan om campingen vid Sundbyholm får en snar lösning så att det i fortsättningen verkligen bedrivs en modern campingplats därute. Kommunen bör därför efter den första oktober 2024 gå ut med ett anbudsförfarande till professionella aktörer som har stor vana vid att driva campingplatser i vårt land.

Självklart kan Sundbyholms Campingförening i så fall komma in med anbud om hur de vill fortsätta att utveckla campingen. Att Sundbyholm skall fortsätta ha en modern camping är helt klart. Sundbyholm med sin långa och långrunda sandstrand är en pärla i hela landskapet Sörmland.

För mig finns det två stora aktörer som måste få vara med och lämna anbud. Den ena är Caravan Club, Sörmlandssektionen. Den sektionen driver idag två campingplatser. Den ena är Löt i Strängnäs och den andra är Bjursund vid Sydöstra Smålands kust i närheten av Loftahammar. Caravan Club har flera campingplatser runt om i landet och har i flera år drivit välskötta campingar i den ideella föreningen Caravan Club.

En annan aktör är det kommersiella företaget First Camp som har 67 camping platser från norr till söder i Sverige. Det är Sveriges största campingkedja och har definitivt finansiella muskler att driva campingplatser med modern tappning och god service.

Eskilstuna kommun får inte dra denna fråga i långbänk. En renoverad och välutrustad camping i Sundbyholm skulle var ett värdefullt tillskott till att utveckla Sundbyholm till ett ännu bättre turistmål för Eskilstunaborna och andra som vill njuta av den fina Sundbyholmsrkipelagen.