Sveriges skogar är fantastiska. I sommar har många passat på att göra utflykter, bada i skogstjärn eller plocka tidiga kantareller. Möjligheten att fritt ströva i skog och mark är ljuvlig och verkligen värd att värna.
När du vandrar genom skogen kan du påminna dig om att den absoluta majoriteten av den svenska skogen är brukad skog. Generationer före oss har fått sitt levebröd från skogen, den har byggt vårt välstånd.
Att vi fortsätter bruka skogen på ett hållbart sätt blir allt mer viktigt, inte endast därför att intäkter från skog och skogsindustri i stor utsträckning bygger Sveriges ekonomi, utan också därför att skogen är vår nyckel till att stoppa klimatförändringarna.
Klimatet är en global fråga – och därmed blir även den svenska skogen en del av ett internationellt förhandlingsspel. Det är av största vikt att Sveriges beslutsfattare är aktiva, kunniga och drivande i dessa diskussioner. Den debatt som just nu förs i EU är ett talande exempel på hur stor påverkan internationella processer kan ha på vår skog här hemma i Sverige. Alla EU-länder ska enligt internationella åtaganden redovisa koldioxidflöden mellan skog och mark. Resultatet riskerar i praktiken att bli ett tak för avverkning i Sverige. Taket kan komma att bygga på ett genomsnitt av avverkningarna åren 2000–2012, vilket har väldigt litet med den faktiska tillväxten, eller ekosystemens hållbarhet, att göra.
Det grundläggande problemet är att Europas beslutsfattare verkar utgå från att skogen gör störst klimatnytta när den står kvar, utan att avverkas. Med det svenska sättet att sköta skogarna, är detta både felaktigt och ett dråpslag mot klimatet.
Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har visat att för varje tillvaratagen skogskubikmeter minskar utsläppen till atmosfären med 470 kilo koldioxid. Det beror på att skogsråvaran ersätter fossila material i byggen, som drivmedel och alltmer även dagens plaster och polyestertyger.
Forskarna tittade också på vad som händer om skogen lämnas att stå kvar, istället för att brukas, och de konstaterade att detta möjligtvis framstår som smart på kort sikt, men träd slutar växa och dör till slut. Då avges den koldioxid som skogen har bundit upp. Tät och gammal skog innebär även stor risk för bränder, stormar och insektsangrepp med stora koldioxidutsläpp som följd.
Forskarnas slutsats är att skogen gör störst nytta för klimatet när den brukas. Detta är en kraftfull uppmaning till våra beslutsfattare både i Sverige och i Bryssel att stå upp för skogen och vårt hållbara svenska skogsbruk. Skogarna skapar hela tiden förnyelsebara råvaror som möjliggör ett samhälle i samklang med naturen.
Karin Perers
ordförande i Mellanskog
Lars Wigren
ordförande i Mellanskog Södermanland