Debatt: Ta ansvar för en lyckad integration

Att ta emot människor på flykt är en humanitär skyldighet och våra flyktingar kommer, med rätt politik och rätt bemötande, att bli en stor tillgång för vårt län, skriver Fredrik Lundgren. Bilden är från ett utbildningscenter för Sfi, svenska för invandrare i Täby.

Att ta emot människor på flykt är en humanitär skyldighet och våra flyktingar kommer, med rätt politik och rätt bemötande, att bli en stor tillgång för vårt län, skriver Fredrik Lundgren. Bilden är från ett utbildningscenter för Sfi, svenska för invandrare i Täby.

Foto: Sandberg/TT Fredrik

Debatt2017-04-10 05:54
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är nu tyvärr alldeles uppenbart att det i allt för många orter i Sörmland finns flyktingar och invandrare som inte getts förutsättningar eller själva inte avser att bli en integrerad del av samhället. Kan detta ha att göra med att vi andra, som företrädare för vad som bär upp det sörmländska samhället och den svenska demokratin, inte varit tillräckligt tydliga med vad vi förväntar oss av människor som kommit hit och avser att fortsatt leva sina liv här i Sörmland? Det kan vara så varför jag här vill presentera de punkter, inspirerade av journalisten Hanne Kjöller, som jag tror utgör kärnan i vad det borde innebära att försöka bli en väl fungerande och integrerad medborgare i landet.

Det ankommer då på det offentliga Sverige genom olika myndigheter men även från oss "vanliga" sörmlänningar i det civila samhället att i möten med våra cirka 3 800 nyanlända i Sörmland på ett vänligt men tydligt sätt inskärpa följande:

I Sörmland är svenska det officiella språket vilket betyder att du omgående förväntas lära dig svenska.

I Sörmland är förvärvsfrekvensen hög både bland kvinnor och män varför du bör skaffa dig ett jobb eller se till att du genom utbildning gör dig anställningsbar.

I Sörmland råder religionsfrihet vilket betyder att du får bekänna dig till vilken religion du vill men du har också rätt att vara ateist.

I Sörmland får du i princip klä dig hur du vill.

I Sörmland får du ingå vilka kärleksrelationer du vill och samkönade relationer och äktenskap har samma status som tvåkönade.

I Sörmland utgör individen, inte familjen, samhällets minsta beståndsdel.

I Sörmland har kvinnor samma rättigheter som män.

Att ta emot människor på flykt är en humanitär skyldighet och våra flyktingar kommer, med rätt politik och rätt bemötande, att bli en stor tillgång för vårt län. Vårt grundläggande förhållningssätt bör alltså vara varmt välkomnande och vi bör ge goda förutsättningar för integrationen. Samtidigt måste förväntningar och krav flyttas till en helt annan nivå än där de befinner sig idag. Den förflyttningen har både du och jag ett ansvar för.

Fredrik Lundgren (L)

Hälso- och sjukvårdslandstingsråd Sörmland