Kristdemokraterna (KD) är positiva till att se över grundskolans lokalorganisation. Vi tog tillsammans med Strängnäspartiet initiativ till detta redan 2015 då vi beslöt att behålla landsbygdsskolorna. Vi har för många högstadieskolor i förhållande till antalet högstadieelever i kommunen.
Men KD kan inte acceptera förslaget från M och S. Deras nedläggningar baseras enbart på skolornas storlek – inte kvalitén på läromiljön. Landsbygden utarmas. Förutsättningarna för friskolorna försämras – skolor som utbildar 40 procent av kommunens elever och har den bästa måluppfyllelsen.
För att skapa en långsiktigt hållbar organisation som bygger på tillit och förtroende mellan elever, lärare och föräldrar måste skolorna få bättre förutsättningar, oavsett om de är kommunala eller fristående. Mer resurser måste skjutas till. Flexibla lokallösningar krävs i områden som expanderar, exempelvis Stallarholmen.
Vi vill att en ny lokalorganisation ska baseras på resultatet från den förra folkomröstningen, det vill säga att grundskolorna ska organiseras som F–6, 7–9 eller F–9. Fokus bör vara att koncentrera högstadieeleverna på färre skolor – inte att lägga ner skolorna för de yngre barnen i de områden där familjerna bor.
Närheten till skolan, framför allt i de yngre åldrarna, skänker en trygghet för barn och föräldrar. Trygga barn och familjer är i sin tur en grundförutsättning för att de unga ska kunna fokusera på att ta in kunskap och växa upp till ansvarsfulla ungdomar och förbereda sig för vuxenvärlden.
Vi Kristdemokrater anser därför att landsbygdsskolorna inte ska läggas ner. Istället bör de utvecklas till F–6 skolor. Rektorn ska inte som i dag splittras mellan en liten och en större skola, utan bör istället samverka med olika landsbygdsskolor. Genom en utökad stadieindelning och ett tydligare ledarskap tror vi att fler föräldrarna i dessa områden kommer välja landsbygdsskolorna.
På kommunfullmäktige den 26 februari kommer vi ge majoriteten (M och S) en ny chans att släppa prestigen. Vi kommer bjuda in till dialog i dag istället för att vänta på en folkomröstning som tidigast kan hållas till hösten. Vi måste nu börja diskutera alternativa lösningar tillsammans med alla berörda aktörer inklusive representanter för folkinitiativet och friskolorna för att skapa en långsiktigt hållbar skolorganisation.
Om M och S inte vill släppa prestigen och börja samtala kommer vi stödja folkomröstningsinitiativet.
Catharina De Geer (KD)
ledamot i KF
Pia Steensland (KD)
ledamot i KF och BUN samt en av föräldrarna bakom folkomröstningsinitiativet 2011