Akut behov av förbättrade villkor på HVB-hemmen

Hot och våld mot anställda på HVB-hem i Sörmland är vardag och många medarbetare överväger att sluta. De allvarliga bristerna i arbetsmiljön måste hanteras omgående för att inte äventyra stödet till barn och unga i utsatthet. Ett första steg är att förbjuda ensamarbete, skriver företrädare för fackförbundet Vision.

60 procent av dem som svarat på Visions enkät om arbetsmiljön på HVB-hemmen överväger att sluta. Skälen är i första hand lön och arbetsbelastning, men var tionde uppger hot och våld som anledning, skriver företrädare för Vision

60 procent av dem som svarat på Visions enkät om arbetsmiljön på HVB-hemmen överväger att sluta. Skälen är i första hand lön och arbetsbelastning, men var tionde uppger hot och våld som anledning, skriver företrädare för Vision

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2024-09-19 06:03
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Omkring 8 000 personer, varav 6 000 barn och unga, är årligen placerade på hem för vård eller boende (HVB). Detta på grund av missbruk, sociala svårigheter, våldsutsatthet, kriminalitet eller psykiatriska tillstånd. Inte sällan med flera svårigheter samtidigt.

Landets runt 700 HVB ska erbjuda vård och behandling, som ska hjälpa de boende att komma vidare i livet. Oavsett om hemmen drivs av kommunen eller privata aktörer har de en viktig roll i att förhindra att barn och unga dras in i exempelvis tyngre kriminalitet. 

En ny rapport från Vision, som organiserar många av medarbetarna på HVB, visar att bristande villkor för medarbetarna är ett hot mot hemmens möjligheter att vara den livsavgörande vändning som tanken är. Vår rapport är angelägen läsning för politiker och arbetsgivare i länet och på riksnivå.

Det mest alarmerande är att 63 procent av våra medlemmar som arbetar på hemmen under det senaste året har utsatts för våld eller hot om våld. Motsvarande siffra för hela arbetsmarknaden är 13 procent. Oftast förekommer våldet i samband med ensamarbete, något som är vanligt i verksamheterna.

Ytterligare allvarligt är att hela 60 procent överväger att sluta. Skälen är i första hand lön och arbetsbelastning, men var tionde uppger hot och våld som anledning. Bland dem som har svarat på Visions enkät har en majoritet högskoleutbildning eller annan eftergymnasial utbildning. På många av hemmen ställs krav på utbildning med inriktning på socialt arbete, socialpedagogik eller beteendevetenskap för vissa eller för alla tjänster. Det är alltså medarbetare som är svåra att ersätta.

Vår rapport visar att det finns ett akut behov av att hantera de allvarliga arbetsmiljörisker som i dag är vardag för de som arbetar på HVB. Det går hand i hand med att göra arbetet mer attraktivt. Förutsättningarna för att ge unga en ny riktning sätts på spel när arbetsmiljön är otrygg och kompetensförsörjningen är hotad.

Den statliga utredning, som ser över befogenheterna för personalen är viktig för att komma åt problemen. Vi vill att medarbetarna på HVB får utökade befogenheter för att skapa trygghet och säkerhet för de placerade och andra i personalen. Men det räcker inte. Vision vill att ensamarbete förbjuds och vi vill att det förebyggande arbetet utvecklas. 

2022 granskade Arbetsmiljöverket arbetsmiljön i branschen. Då framkom att åtta av tio arbetsgivare inte gjorde tillräckligt för att förebygga hot och våld på jobbet. Att stärka det preventiva arbetet är minst lika aktuellt i dag. 

HVB-hem drivs både av kommuner och privata aktörer. De är skyldiga att vidta de åtgärder som behövs för att förebygga ohälsa och utsatthet för hot eller våld. Arbetsgivarna har också ett ansvar för att skapa en arbetsmiljö där de anställda trivs och har möjlighet att utvecklas. 

Vägen dit går genom ett bättre förebyggande arbete, ett starkare stöd till de som utsatts för våld och ett förbud mot ensamarbete. Att prioritera medarbetarnas villkor är avgörande för att utsatta unga ska kunna få ett bra stöd av samhället idag och imorgon. Vision vill att:

  • bemanningen inom HVB ökar 
  • ensamarbete förbjuds
  • arbetsgivare inom HVB arbetar systematiskt för att förebygga och förbättra arbetsmiljön tillsammans med skyddsombud och medarbetare
  • medarbetare får utökade befogenheter för att skapa trygghet och säkerhet för placerade och kollegor

Mikael Larsson
Ordförande för Vision i Eskilstuna kommun

Veronica Magnusson
Förbundsordförande Vision