Detta ska kvinnor inte behöva tåla

Matilda Ekeblad förbundsordförande MUF och Alice Landerholm Ordförande MUF Södermanland skriver om kvinnosjukdomar.

Matilda Ekeblad förbundsordförande MUF och Alice Landerholm Ordförande MUF Södermanland skriver om kvinnosjukdomar.

Foto: Erik Engstrand

Debatt2022-03-11 20:47
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Endometrios, myom, vestibulit – eller vulvodyni är exempel på kvinnosjukdomar som hundratusentals kvinnor i Sverige lider av. Trots att många kvinnor är drabbade är de okända för många. Kunskapsbristen leder till att många lider utan att få rätt diagnos eller behandling. Det är dags för ett krafttag inom hälso- och sjukvården i syfte att göra den mer jämställd.



Kvinnosjukdomar bidrar till smärta, mänskligt lidande och utsatthet. Men de som drabbas riskerar också att få negativa ekonomiska konsekvenser. Enligt en svensk studie kostar en kvinna med endometrios 93 000 kr per år. Den stora delen är sjukskrivning. Då har man inte ens tagit med de långsiktiga negativa konsekvenserna sjukskrivning från arbete ger, till exempel lägre pension och sämre löneutveckling.

Under decennier har vi jobbat för ett mer jämställt land, men kvinnosjukdomarna har inte fått den uppmärksamhet som de förtjänar. Generation efter generation unga tjejer lär sig att det är normalt att leva med smärta. Det skickar en signal att det är en naturlig del av att vara kvinna. Det är inte värdigt ett land som Sverige.



Därför ställer vi tre krav för en jämställd vård.

1) Mer finansiering till forskning om kvinnosjukdomar: Det behövs mer pengar till forskningen om kvinnosjukdomar. Det är positivt att kunskapen ökat de senaste åren, men det är inte tillräckligt. Exempelvis vet vi fortfarande inte säkert varför endometrios uppkommer och det finns inte ett botemedel för vestibulit.

2) Mer kunskap i primärvården: Sverige måste genomföra ett kunskapslyft om kvinnosjukdomar inom primärvården då det ofta är dit kvinnor först vänder sig när de söker hjälp. Kvinnor som söker hjälp får inte bemötas av okunskap utan det måste finnas kännedom om kvinnosjukdomar. På så sätt kan den som söker hjälp få både rätt diagnos och behandling snabbt.

3) Ta kvinnors smärta på allvar: Kvinnor som söker hjälp för sina symtom måste bli tagna på allvar. Många unga kvinnor har idag lågt förtroende för sjukvården enligt en studie från Aftonbladet/Veckorevryn. De känner att de inte får den hjälp som de behöver. Normen om vad som är okej att behöva leva med måste ändras.



Det hjälper inte att en regering kallar sig feministisk om den inte gör det som krävs. Det är dags att göra vården mer jämställd. Inga fler tjejer eller kvinnor ska behöva gå runt med smärta.


Alice Landerholm
Ordförande MUF Södermanland

Matilda Ekeblad
Förbundsordförande MUF