Replik på "Nu blir det svårare för unga att få ett första jobb" EK 1/4.
Den 1 april skriver företrädare för Centerpartiet i Eskilstuna-Kuriren med anledning av att den borgerliga regeringen tar bort sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga mellan 19 och 23 år. Centerpartisterna skriver att detta är dåligt då det blir dyrare för företag att anställa unga människor. De utelämnar dock det faktum att det är välkänt att den här typen av selektiva skattelättnader är dyra och ineffektiva när det kommer till att få ned ungdomsarbetslöshet.
Sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga trädde i kraft i januari 2021 och planerades redan från början att löpa ut den 1 april 2023. Sänkningen var temporär och motiverades med att det skulle kunna dämpa effekterna av pandemin för unga på arbetsmarknaden.
IFAU (institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering) har av finansdepartementet blivit ombedda att utvärdera åtgärden i fråga. De bedömer att förslaget inte är ett effektivt sätt att motverka de negativa effekterna på arbetsmarknaden för unga, eller för att förbättra möjligheterna för de företag som är drabbade av pandemin. Vidare så konstaterar de att för att åtgärder till unga ska vara kostnadseffektiva så behöver de riktas mot de unga som riskerar att drabbas av långvarig arbetslöshet. Som alla vet blir ju den absoluta merparten av unga inte långtidsarbetslösa.
Vi har idag en arbetsmarknad som är i stort behov av arbetskraft. Enligt Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät har 62 procent av företagen försökt att rekrytera det senaste halvåret. Dessvärre anger 66 procent att det varit svårt att hitta personal (2022). Problemet på svensk arbetsmarknad är att matcha kompetens, inte att det är dyrt att anställa unga människor.
För oss är det självklart att en regeringen ska driva kostnadseffektiv politik som faktiskt fungerar.