Eskilstuna bör och kan ta tÀten i klimatomstÀllningen

Nya vindkraftsetableringar bör i första hand fokuseras till redan exploaterade marker eller i bullriga miljöer och nÀrboende mÄste alltid fÄ rÀtt till en skÀlig ersÀttning för det intrÄng som vindkraftsetableringar ofta betyder.

Nya vindkraftsetableringar bör i första hand fokuseras till redan exploaterade marker eller i bullriga miljöer och nÀrboende mÄste alltid fÄ rÀtt till en skÀlig ersÀttning för det intrÄng som vindkraftsetableringar ofta betyder.

Foto: Erik Johansen/NTB Scanpix/TT

Debatt2022-06-23 20:16
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

För att skapa framtidens energisystem krĂ€vs stabila, hĂ„llbara och lĂ„ngsiktiga spelregler. Dessutom krĂ€vs det stora mĂ€ngder förnybar energi för att försörja vĂ„ra vĂ€xande företag och vĂ„ra klimatneutrala samhĂ€llen. Eskilstuna Ă€r vĂ€l positionerat för att ta tĂ€ten i detta arbete. 

För att kunna göra det behöver vi först och frĂ€mst mer lokalproducerad el. Vi i Centerpartiet vill att en mĂ„ngfald av förnybara energislag, allt i frĂ„n sol- och vindkraft till bioenergi och vattenkraft, utvecklas och tas till vara i vĂ„r kommun utan att stĂ€lla olika energislag mot varandra. Det behövs till exempel enkla men tydliga regler och tillstĂ„ndsprocesser för utbyggnaden av vindkraft. 

Redan idag har vi vindkraftsprojekt pĂ„ gĂ„ng i NĂ€shulta, KafjĂ€rden och DuvhĂ€llen. Nya vindkraftsetableringar bör i första hand fokuseras till redan exploaterade marker eller i bullriga miljöer och nĂ€rboende mĂ„ste alltid fĂ„ rĂ€tt till en skĂ€lig ersĂ€ttning för det intrĂ„ng som vindkraftsetableringar ofta betyder. 

NĂ€r det kommer till satsningar pĂ„ bioenergi, som anvĂ€nds som allt ifrĂ„n kraftvĂ€rme till biodrivmedel, sĂ„ har det dubbla fördelar. Idag sĂ„ importerar vi i Sverige stora mĂ€ngder biodrivmedel som vi skulle kunna producera med mer hĂ„llbara metoder hĂ€r i kommunen. Biodrivmedel kommer dessutom att spela en viktig roll som inblandning med fossilfria brĂ€nslen inom reduktionsplikten, sĂ„ att vi kan fortsĂ€tta att sĂ€nka drivmedelspriserna utan att tumma pĂ„ vĂ„ra klimatmĂ„l. DĂ€rför vill vi öka framstĂ€llningen av biodrivmedel i vĂ„r kommun och anlĂ€gga ytterligare en tankstation för biogas under nĂ€sta mandatperiod. 

Rester frÄn papper- och massatillverkning samt frÄn jordbruket kan ocksÄ tas bÀttre tillvara och bli en allt större kÀlla till förnybar energi som vi kan anvÀnda till att vÀrma upp vÄra hus och driva vÄra fordon med. Att vi anvÀnder skogsprodukter som i första hand tas frÄn lokala producenter i vÄrt lokala kraftvÀrmeverk ser vi i Centerpartiet som en sjÀlvklarhet.

Förutom att satsa pĂ„ lokal energiproduktion behöver vi ocksĂ„ se till att elen som produceras i exempelvis norra Sverige kan transporteras och anvĂ€ndas hĂ€r i Eskilstuna. Idag produceras stora mĂ€ngder av vĂ„r el i just de norra delarna av landet, medan södra och mellersta Sverige Ă€r beroende av ett elnĂ€t som inte Ă€r dimensionerat för den mĂ€ngd el som idag och i framtiden behöver transporteras hit. 

Under de kommande Ă„ren kommer vi behöva bygga ut elnĂ€tsinfrastrukturen för att klara av en fördubblad elproduktion till Ă„r 2045. Vi har goda möjligheter att med marksnĂ„l teknik och bĂ€ttre ersĂ€ttningsnivĂ„er för drabbade markĂ€gare snabba pĂ„ utbyggnaden. 

Vi behöver ocksĂ„ bli bĂ€ttre pĂ„ att hushĂ„lla med den energi vi faktiskt anvĂ€nder idag och att uppmuntra en smartare effektanvĂ€ndning. Ett led i detta Ă€r att exempelvis införa effektbaserade nĂ€tavgifter som premierar en elanvĂ€ndning som Ă€r mer utspridd över dygnet och som motverkar skadliga effekttoppar. 

För att Eskilstuna ska kunna vara en föregÄngskommun i den gröna omstÀllningen krÀvs stora satsningar pÄ förnybar energi. Vi behöver vara en attraktiv kommun för investeringar, för miljövÀnliga lösningar som gör det enkelt och billigt att leva och verka klimatsmart och för ny teknik frÄn vÀxande företag med god tillgÄng till grön el. Vi behöver öka takten i den gröna omstÀllningen. Klimatet kan inte vÀnta lÀngre.

Arne Jonsson (C)
KommunalrÄd och klimat- och miljöpolitisk talesperson i Centerpartiet i Eskilstuna

William Larsson (C)
Riksdagskandidat och vice ordförande i CUF Södermanland