Eskilstuna kommun bedriver bilfientlig politik

Debatt 25 april 2022 21:09
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En dag i veckan skjutsar jag mina barn till träning i Munktellområdet. Vi bor i Skogstorp. Färden går genom Eskilstuna just när människor är på väg hem från jobbet. Snart upplever vi stadens problem med trafikflöden. Det är kö runt stadskärnan. När vi väl kommer fram efter 30 minuters färd, är det svårt att hitta parkering.

Munktellområdet har genomgått en renässans. Det byggs nytt, vilket är positivt! Här ligger Stiga Arena, Munktellbadet och Munktellarenan. Trots att det är platser många besöker finns väldigt få parkeringar. Det nya parkeringshuset som byggdes 2019 är avstängt till 2023, för att bygga skola där. Häpnadsväckande! Eftersom det fanns parkeringar ovanpå garaget kommer antalet parkeringar minska även när garaget öppnar.

 

Men åka buss då? Från Skogstorp går bussen mot centrum relativt ofta. Till Fristadstorget tar det 25 minuter, därifrån måste man gå. Ingen tidsvinst, mer krångel. Buss är inget alternativ för den som färdas från ett ”kransområde” till Tuna Park eller till någon av de större livsmedelsbutikerna. Bilen är fortfarande nödvändig för väldigt många Eskilstunabor. Även landsbygdsbor och turister tar ofta bilen till Eskilstuna.

Eskilstuna kommun driver uttalat bilfientlig politik. Det ska bli svårare att ta bilen. Antalet parkeringsplatser minskar när nya fastigheter byggs. Främst i centrum, men nu även i Årby. Ombyggnationen av Drottninggatan är också ett exempel, cykelbanor byggs ut för att göra det lättare för cyklister och svårare för bilister. Sådana åtgärder drabbar även kollektivtrafik. Stockholm räknar med att 30 procent av utsläppen orsakas av köbildning. Det är inte bara i centrum det är problem. Västerleden är hårt belastad stundtals och en pina att färdas på.

 

På vems mandat bedrivs denna bilfientliga politik? Var det något parti 2018 som gick till val på frågan? Svaret är nej.

Hänvisningar till utsläpp inte är tillräckliga. Allt fler skaffar elbil som inte bidrar till lokala utsläpp. Ett förbättrat flöde leder till minskade köutsläpp. Svårigheterna att ta bilen till centrum och hitta parkering bidrar till centrumdöden. Företagare lämnar, den nyöppnade saluhallen kämpar med kundunderlaget.

 

Medborgerlig Samling vill verka för att;

1. Bevara parkeringsplatser i Eskilstuna.

2. Nybyggnationer ska omfattas av krav om egna parkeringsmöjligheter.

3. Kommunen slutar missgynna bilen som färdmedel. 

4. Bygga bort flaskhalsar i Eskilstuna.

 

Vi är MED i valet 2022!

Daniel Jedborg
Ordförande Medborgerlig Samling Södermanland


 
 
 
 
 
 
Läs mer!

Här är servicegatorna där flest lappas ✓Hundratals första månaden ✓"Boende får ingen p-plats" ✓Datumet då flest åkte dit

Här är servicegatorna där flest lappas ✓Hundratals första månaden ✓"Boende får ingen p-plats" ✓Datumet då flest åkte dit

Trafikkaoset i centrum – därför stängdes båda gatorna: "Oturlig krock" • Så många har bötfällts på otillåtna genvägen

Trafikkaoset i centrum – därför stängdes båda gatorna: "Oturlig krock" • Så många har bötfällts på otillåtna genvägen
Visa fler
Ämnen du kan följa