Eskilstuna ska inte bränna skattepengar på skrytbyggen

Hur skrytbyggen kan anses vara kommunal kärnverksamhet, förstår vi tyvärr inte, skriver Liberala ungdomsförbundets Hedvig Lindgren, Jonathan Törnstrand och  Felix Cileli.

Hur skrytbyggen kan anses vara kommunal kärnverksamhet, förstår vi tyvärr inte, skriver Liberala ungdomsförbundets Hedvig Lindgren, Jonathan Törnstrand och Felix Cileli.

Foto: Cecilia Modig, Felix Cileli

Debatt2023-10-13 07:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det verkar vara så smidigt att vara kommunpolitiker. De verkar ha oändligt med pengar, i alla fall när det kommer till monstruösa skrytbyggen. Nu har i och för sig majoriteten i Eskilstuna bestående av Socialdemokraterna och Moderaterna pausat planerna på det kongresshus som var beräknat att kosta Eskilstunas skattebetalare 700 miljoner kronor. Men det märkliga är hur någon någonsin kunde tycka att detta lät som en rimlig idé, och det kanske ännu märkligare är att förslaget inte ännu landat i sopkorgen, där det hör hemma.

Eskilstuna är en kommun med väldigt stora problem. Vi har otroligt stora problem med brutalt gängvåld där unga människor mördar varandra på öppen gata. Den här situationen är skapad av en skola i kris och ett enormt ekonomiskt utanförskap. 

Elever sviks av en bristande utbildning, lärresurserna räcker inte till och unga killar på glid fångas inte upp. Det här är så klart inte lärarnas fel. De gör allt de kan med de knappa resurser de har. De slår gång på gång larm om att pengarna helt enkelt inte räcker till. Men de satsningar som behöver göras på skolan uteblir, mandatperiod efter mandatperiod.

 

Styret i Eskilstuna kan inte ducka de problem som finns i kommunen. Pengarna ska användas där de behövs som mest. Skolan spelar en helt avgörande roll för att bryta nyrekryteringen. 

Det är genom att ungdomar får en utbildning och de verktyg som krävs för att bli en del av samhället som vi stoppar att de rekryteras till gängen. Det krävs så klart inte bara mer pengar, det krävs också strukturreformer som tar tag i djupt rotade problem i skolsystemet. 

Det krävs reformer som ser till att elever fångas upp tidigt och får den hjälp de behöver. Kvalitetskraven behöver skärpas, Skolinspektionen måste få en större roll och kunna ställa tuffare krav. Slutligen så behöver vi också öka likvärdigheten i skolan, i– dag varierar kvaliteten på utbildningen otroligt mycket beroende på vart i landet du bor. Eskilstunas styre har ett tungt ansvar. För att vända den utveckling vi har i kommunen krävs det att man prioriterar rätt, alltså ger mer resurser till skolan.

Dessutom ser trenden för stora kongressanläggningar väldigt dyster ut. De går ofta med kraftiga underskott, vilket ofta slutar i konkurs. Detta var sant även under högkonjukturen. Det är riktigt ansvarslöst att spela roulette med skattebetalarnas pengar, det enda rimliga är att helt och hållet låta näringslivet finansiera ett sånt här projekt – om viljan finns.

Att sossar öser ur sig ogudsliga summor skattepengar på nonsens är ingenting nytt. Det är till och med förväntat. Men moderater (på andra platser än i Eskilstuna) brukar ofta prata om hur viktigt det är att kommuner ska syssla med sin kärnverksamhet och ingenting annat. Hur skrytbyggen är kommunal kärnverksamhet, förstår vi tyvärr inte. Idén om kommunal kongresshall borde aldrig fått se dagens ljus. Vi i Liberala ungdomsförbundet tycker att det nu är dags att den slängs i papperskorgen, permanent.