Eskilstuna ska inte välja vem som är välkommen hit

Att Jimmy Jansson ”inte är intresserad” av dessa människor kommer dock knappast att hjälpa någon att ta steget till egen försörjning. Detta skriver Miljöpartiet i Eskilstuna.

Att Jimmy Jansson ”inte är intresserad” av dessa människor kommer dock knappast att hjälpa någon att ta steget till egen försörjning. Detta skriver Miljöpartiet i Eskilstuna.

Foto: Joakim Serrander

Debatt2021-06-18 21:08
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den styrande majoritetens nya inflyttningspolitik är tydlig med vilka människor som är välkomna i Eskilstuna och vilka som inte är det. De gör däremot inget för att på allvar lösa de underliggande problemen. 

Att så många människor i Eskilstuna är beroende av försörjningsstöd är ett stort misslyckande för S, M och C som styr kommunen. Vi är övertygade om att både samhället och den enskilde förlorar på att människor som har förmåga att försörja sig själv inte lyckas få jobb. 

Att Jimmy Jansson ”inte är intresserad” av dessa människor kommer dock knappast att hjälpa någon att ta steget till egen försörjning. Här skulle kommunen kunna göra betydligt större nytta genom en politik där även människor som idag står långt ifrån arbetsmarknaden kan få in en fot. 

Det kan till exempel handla om yrkesutbildning och andra insatser för att ge människor den kompetens som efterfrågas på arbetsmarknaden, om att erbjuda enklare jobb inom kommunens egna verksamheter eller att ge gynnsamma förutsättningar för att fler ska våga starta och driva företag. 

I stället för en politik som ökar människors möjligheter att kunna försörja sig själva för majoriteten en politik som försvårar för dem att finna en bostad. Syftet sägs vara minskad segregation, men S, M och C vill samtidigt sätta ett ”otroligt fokus” på villatomter när det ska byggas nytt, trots att just villaområden inte förbättrar integrationen. 

Vill vi på allvar minska boendesegregationen måste vi bygga så att människor med olika bakgrunder och förutsättningar kan bo och mötas i samma områden i stället för att skräddarsy ny bebyggelse för att locka till sig resursstarka. 

En politik där alla kommuner tävlar mot varandra om att locka till sig höginkomsttagare och skrämma bort låginkomsttagare är knappast ett recept för ett samhälle som hänger ihop. För att undvika detta och bidra till mer likvärdiga ekonomiska villkor i kommuner med olika förutsättningar har Sverige ett utjämningssystem. 

Enkelt uttryckt innebär det att kommuner med mer ”lönsamma” invånare betalar till kommuner med en befolkningssammansättning som är mindre gynnsam för kommunens ekonomi. På så sätt kan vi flytta pengar mellan kommuner i stället för att politiker ska försöka styra hur folk får flytta. På så sätt kommuner fokusera på att lösa sina problem i stället för att välja och välja bort vilka invånare man vill ha i kommunen. 

S, M och C bör sluta bidra till en polarisering genom att ställa grupp mot grupp – ett humant Eskilstuna är mycket mer attraktivt för alla människor!

Marielle Lahti
Gruppledare MP Eskilstuna

Linus Lakso
Gruppledare MP Eskilstuna