Europa måste stärka kampen mot islamismen

Emmanuel Macron har stakat ut vägen, skriver Tomas Tobé.

Emmanuel Macron har stakat ut vägen, skriver Tomas Tobé.

Foto: Seth Wenig

Debatt2020-11-28 05:12
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den senaste tidens händelseutveckling i Europa visar dessvärre att hotet från terrorismen är allvarligt. Det är därför hög tid att Europa blir mer resolut i kampen mot islamismen. Frankrikes president Macron har stakat ut vägen.

Halshuggningarna i Paris och Nice och attacken vid en synagoga i Wien har alla haft terrorns förtecken. Brutala dåd, med flera döda. Attentaten väcker avsky. 

Vi måste därför en gång för alla se till att EU har de lagar och regler som krävs för att bekämpa islamismen. Inte minst måste vi komma åt finansieringen som understödjer terrorn och extremismen.

I Europaparlamentet driver jag därför på för att EU:s myndighet för brottsbekämpning, Europol, ska få ett stärkt mandat och att deras anti-terrorverksamhet, European Counter Terrorism Centre, ska ges ökade resurser. Det förbättrar möjligheterna till informationsutbyte och underrättelse samt ger bättre förutsättningar att bekämpa den gränsöverskridande terrorismen.

Gemensamma EU-regler för att stoppa utländsk finansiering av extrema trossamfund bör införas. Spridningen av extremism inom Europa finansieras ofta av aktörer utanför Europas gränser, bland annat Turkiet och Saudiarabien. Detta måste motverkas i hela EU. Personer eller stater som aktivt arbetar för att sprida extremism och uppvigla till terrordåd får inte fortsätta att ges detta utrymme.

Det behövs också en europeisk spärrlista för hatpredikanter. Med en sådan spärrlista kan bekräftade hatpredikanter, som utgör en källa till terrorism, stoppas från att komma in i EU.

Efter terrordåden har Frankrikes president Emmanuel Macron agerat både ärligt och klarsynt, med uttalanden som att "islamister vill åt vår framtid". Det har också följts upp i praktisk handling, med kraftfulla initiativ för att motverka grogrunder för radikalisering och islamism.

Hela Europa måste nu sluta upp på Frankrikes sida och göra vad som krävs för att bemöta hotet. 

Islamismen vill forma ett annat samhälle, ett ofritt samhälle där religionen står över lagen. Den militanta och separatistiska islamismen måste därför bekämpas med full kraft. 


Tomas Tobé (M)
Europaparlamentariker