Fackligt utsedda skyddsombud är livsviktiga

Det är skyddsombudet som vet när trucken är felaktigt lastad och kan orsaka en olycka, skriver ordföranden för Svenska Transportarbetareförbundet avd. 7, Sonja Chyle Kauko.

Det är skyddsombudet som vet när trucken är felaktigt lastad och kan orsaka en olycka, skriver ordföranden för Svenska Transportarbetareförbundet avd. 7, Sonja Chyle Kauko.

Foto: Adam Ihse/TT

Debatt2022-12-11 18:12
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vem vet bäst hur arbetsmiljön på ditt jobb ser ut? 

Är det en av dina arbetskamrater på lagret, i däckverkstaden, hamnen, på fabriksgolvet? Är det personalen som stressar och lyfter tungt inom vården, i butikerna? Taxiföraren som kör taxi sex dagar i veckan för att få lönen att räcka? Lastbilsförarna ute på vägarna och bevakningspersonal som åker på larm? Är det dina arbetskamrater inom barnomsorgen och äldreomsorgen, på byggplatserna, eller vilket arbete du än har? 

Eller kan en oberoende inspektör eller inhyrd konsult veta bättre?

För oss är svaret självklart. De som arbetar på en arbetsplats är experter på riskerna där. Därför har vi fackliga skyddsombud valda av sina arbetskamrater och utsedda av sina fackliga organisationer. 

Eller fackligt utsedda regionala skyddsombud för mindre arbetsplatser där ingen velat eller kunnat ta uppdraget. 

Skyddsombudet bevakar att arbetsgivaren följer arbetsmiljölagen så att du inte riskerar att bli skadad eller sjuk. Det är skyddsombudet som vet när trucken är felaktigt lastad och kan orsaka en olycka, som ser att ett luftutsug är dåligt, att belysningen är för dålig. 

Det är skyddsombudet som ser att schemat inte ger vila och återhämtning. Och ett kunnigt skyddsombud förstår när en okunnig chef skapar organisatoriska och sociala problem.

Det här är exempel på vad Sveriges alla skyddsombud arbetar med varje dag för att du och jag ska få gå hem helskinnade från jobbet.

Skyddsombuden gör dagligen skillnad på våra arbetsplatser, och de behöver bli ännu fler. De behöver backas upp av oss andra på arbetsplatserna och ha tillgång till den fackliga verktygslådan för att vara framgångsrika. 

Skyddsombuden behöver ha den fackliga organisationen i ryggen.

Bara under förra året anmäldes 39 000 arbetsplatsolyckor i Sverige. 39 förvärvsanställda omkom i sitt arbete. 48 dödsfall i arbetet om man inkluderar elever och utländska arbetare i utländska företag i Sverige. 

Till det ska läggas dödsolyckor till och från arbetet och dödsfall på grund av arbetsrelaterade sjukdomar och psykisk ohälsa som slutar i självmord. 

När verkligheten ser ut som den gör är de fackliga skyddsombuden avgörande. De ska våga ifrågasätta arbetsgivarens beslut utan att riskera anställningen, utsättas för repressalier eller hindras i sitt uppdrag. För de ska kunna våga stoppa arbetet om det krävs för att garantera liv och säkerhet. 

Utan en facklig organisation i ryggen finns en risk att arbetsgivaren kan utöva påtryckningar på skyddsombudet, eller på de anställda att utse någon som inte ställer obekväma krav.

Högerpartierna i riksdagen har länge krävt att skyddsombuden ska skiljas från facket. Det skulle kasta svenska arbetsplatser tillbaka till förhållanden från tidigt 30-tal när arbetsplatsen var arbetsgivarens enväldiga arena. Då kunde arbetstagare behandlas lite hur som helst. 

Det accepterar inte den fackliga organisationen. 

Vi kan inte vara nöjda förrän vi har ett arbetsliv som inte skadar, sliter ut eller gör människor sjuka. 

Arbetsmiljöarbetet behöver växlas upp. Och det görs bäst i samverkan mellan chef och behörigt skyddsombud som utsetts av kollegorna på arbetsplatsen. 

Sonja Chyle Kauko
Ordförande, Svenska Transportarbetareförbundet avd. 7