Flens kommun bör renovera gamla bostäder för att växa

Flens kommunala bostadsbolag bör satsa på att renovera sitt gamla bostadsbestånd och låta privata fastighetsägare bygga nytt, anser debattören.

Flens kommunala bostadsbolag bör satsa på att renovera sitt gamla bostadsbestånd och låta privata fastighetsägare bygga nytt, anser debattören.

Foto: David Gagnert

Debatt2022-02-04 21:11
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mellan 1995 och 2020 ökade befolkningen i Sörmland med nära 16 procent eller med drygt 40 000 individer. Befolkningen ökade i samtliga kommuner utom två, Vingåker och Flen. I Flen var minskningen nära 5 procent.

Av hela Sveriges befolkning är 51 procent mellan 25 och 65 år, det vill säga i arbetsför ålder, och 20 procent över 65 år. I Sörmland är motsvarande andelar 49 respektive 23 procent. I Flen är andelarna 45 respektive 28 procent.

Medelinkomsten per förvärvsarbetande över 16 år i Flen är den lägsta bland alla kommuner i Sörmland för såväl kvinnor som män.

Med en minskande befolkning följer att andelen pensionärer ökar och att andelen förvärvsarbetande och därmed medelinkomsten per förvärvsarbetande sjunker. 

Detta skapar stora problem för den kommunala ekonomin vilket är läget i Flen. I den debattartikel som publicerades i Eskilstuna-Kuriren den 29 januari argumenterar företrädare för de fyra borgliga partierna, som är i opposition i Flen, för att ambitionsnivå när det gäller inflyttning är för låg i det pågående arbetet med en ny bostadsförsörjningsplan.

Kommunen har ett mycket starkt verktyg i sin ägo för att påverka inflyttningen och därmed uppnå en bättre befolkningsstruktur. Det verktyget är det kommunala bostadsbolaget Flens Bostad. Bostadsbolaget dominerar hyreshusmarknaden i Flen. Med cirka 1 700 lägenheter finns det ingen annan aktör som kommer i närheten. I de flesta övriga större orter i Sörmland finns det flera privata eller pensionsfondsägda fastighetsbolag. Dessa har i allmänhet en mycket långsiktig syn på sitt fastighetsägande på orten. Förutom vårt bolag, som verkat i Flen i snart 30 år, finns ingen sådan aktör här. 

Flens Bostads fastighetsbestånd domineras av det så kallade miljonprogrammet, det vill säga hyreshus som i dag är 50 år eller äldre. Renoveringsbehovet är stort, standarden låg och därmed även hyrorna. Flen har därför, tillsammans med Vingåker, de lägsta hyrorna i Sörmland. Det leder i sin tur att det är svårt att få en lönsam produktion av nya lägenheter på orten eftersom hyrorna i nyproduktionen måste ligga nästan 100 procent högre än hyran i en orenoverad lägenhet från 60-talet.

För att få en ökad inflyttning till Flen måste bostadsbeståndet göras mycket mera attraktivt. Därför bör Flens Bostad få i uppdrag att renovera ett antal lägenheter – 30–40 per år – till nybyggnadsstandard. Det kräver en hyresnivå som ligger cirka 20 procent under hyran i nyproduktion men är ändå billigare än vad motsvarande lägenhet kostar i Stockholmsområdet. Vi har vidtagit motsvarande åtgärd med drygt 30 lägenheter i Malmköping och hittills inte haft några problem att kunna få ut erforderlig hyresnivå. Sådana lägenheter skulle också vara attraktiva för pensionerade villaägare i Flen. Därmed skulle attraktivt belägna villor komma ut i marknaden vilket förvärvsarbetande familjer med skolbarn ofta efterfrågar.

Eftersom privata ägare, trots ovanstående, planerar att bygga cirka 300 nya lägenheter de närmaste åren, bör Flens Bostad helt avstå från nyproduktion under denna tid och i stället koncentrera sina resurser på totalrenoveringar. Dessutom bör man sälja av 300–400 lägenheter ur den nyare delen av beståndet till en eller två riktigt långsiktiga aktörer. Därmed skulle bostadsbolagets dominerande roll på marknaden minska och nytt kapital tillföras bostadsmarknaden i Flen.

Rolf Lydahl
Vd och ägare
Sofielunds Fastigheter