Flens kommuns köp av idrottsplatsen är fel

Flens kommun ska stötta idrotten. Men det betyder inte att kommunen ska köpa på sig ytterligare anläggningar, skriver Flens oppositionsråd Emma Dahlin (M).

Flens kommun ska stötta idrotten. Men det betyder inte att kommunen ska köpa på sig ytterligare anläggningar, skriver Flens oppositionsråd Emma Dahlin (M).

Foto: Magnus Ornhammar

Debatt2020-06-16 05:50
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alla politiker i Flens kommun är inte för ett förvärv av fastigheten Malmköping 2:108 Bjurängsvägen 2. Detta tydliggjorde åtminstone vi från Moderaterna redan vid inriktningsbeslutet i november 2019.

Våra argument var lika tydliga då som nu: det finns inga sakliga skäl att frångå Kommunallagens likställighetsprincip. Det aktuella området ingår inte i prioriteringarna över vilka delar som ska utvecklas enligt Översiktsplanen, dokument som anger inriktningen för den långsiktiga utvecklingen av den fysiska miljön. Den föreslagna fastigheten är alltså inte att anse som strategisk mark. 

Det är också tydligt att det saknas planer och prioriteringar framåt för området. Det saknas med andra ord ett avgörande ändamål med fastighetsförvärvet.

Trots våra argument finns det dock majoritet i kommunfullmäktige för förvärvet. Därför yrkade vi avslag på förslaget och reserverade oss i frågan. Vi vill inte förvärva fastigheten och vi vill tydligt markera att vi tar avstånd från kommunfullmäktiges beslut.

Det är inte kommunens uppgift att agera bank åt föreningarna. Kommunens uppgift är att säkerställa att skattekronorna används till kommunens kärnverksamhet: skola, vård och omsorg. 

Den ekonomiska tillväxten de kommande åren bromsas in och skatteunderlagets utveckling blir svagare. För att möta detta och värna våra invånares skattemedel kommer det att krävas återhållsamhet. I dessa tider prövas det politiska ledarskapet och då krävs en politik som förmår att prioritera det allra nödvändigaste framför det som bara är önskvärt.

Det råder ingen tvekan om att Flens kommun ska arbeta med idrotts- och föreningslivet och möjlighet att idrotta med rimliga och lika villkor. Men det är inte samma sak som att köpa på sig ytterligare anläggningar. Likvärdiga villkor för barn och ungdomar att idrotta är självklart även för oss. Men kommunens verktyg för att bidra till det är exempelvis genom föreningsbidrag, träningstider, stötta evenemang, fler idrottstimmar, stärka idrottens roll och idrottsbibliotek och ska inte mätas i innehav av antal anläggningar. En modern idrottspolitik bygger på inkludering, jämställdhet och ett stärkt samarbete.

Flensbygdens moderater
Emma Dahlin, oppositionsråd