Fler anställda, bättre villkor, bevarad kommunal drift

Tunagården i Eskilstuna. Äldreboende men inte privatiserat.

Tunagården i Eskilstuna. Äldreboende men inte privatiserat.

Foto:

Debatt2022-07-14 12:40
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Äldres trygghet är politikens ansvar. De som jobbar inom hemtjänsten och äldreomsorgen i Eskilstuna i dag har burit konsekvenserna av nedskärningarna på sina axlar, genom att arbeta hårdare och se kollegorna bli färre.

Samtidigt har den egna arbetsbördan blivit större varje år, med höga sjukskrivningar som resultat. I stället för att lösa resursbristen har man år efter år haft hårda krav på effektiviseringar, när det är tydligt att det främst är resurser som behövs. Eftersom välfärdsyrkena är kvinnodominerade slår neddragningarna särskilt hårt mot kvinnors arbetsvillkor och deras möjligheter till makt och inflytande.

I Eskilstuna kommun finns rätten till heltid och inga delade turer. Det är viktiga och avgörande frågor för jämställdheten och för individers möjligheter att kunna leva på sin lön.

Vi måste dock leva upp till detta i praktiken, och då kan inte tomma rader lösas med timvikarier. Det måste få ett slut.

Vi måste också sätta stopp för privatiseringen av äldreomsorgen. Socialdemokraterna har, tillsammans med Moderaterna och Centerpartiet, valt att privatisera ett antal äldreboenden de senaste åren.

I och med det säger de i praktiken att det är okej med deltider och delade turer. För det är så företagen lyckas göra vinst.

Står man upp för schyssta arbetsvillkor, så ska det gälla alla som jobbar med vård och omsorg i kommunen, men så är det inte i dag.Det är tydligt att vård och omsorg måste ges efter behov, oavsett om du bor på ett särskilt boende eller hemma med insatser av hemtjänsten. 

För att klara det behövs det resurser – och en personal som orkar med sitt jobb. 

Vi i Vänsterpartiet är tydliga med att vi säger nej till LOV och till privatiseringar av äldreomsorgen. Vi vill i stället satsa mer resurser på att öka grundbemanningen och säkerställa att kommunen på allvar lever upp till löften om fasta anställningar och heltider.

Vi vet att detta leder till lägre sjukskrivningstal. Det är också avgörande för många äldre att det blir en bättre kontinuitet inom hemtjänsten, och att det inte är som i dag, när du kan träffa upp till 20 olika personer under en tvåveckorsperiod. 

Många äldre vårdas av sina anhöriga. Det är särskilt kvinnor som tar ett allt större ansvar. Men i detta lämnas du som anhörig alltför ensam. Du är ensam med sorgen över att en anhörig inte mår bra, och ska samtidigt lösa allt: Från att reda ut hur hen kan få stöd, till att ta kontakter med banken, tömma och säga upp en lägenhet. Listan kan göras lång.

Människor bollas ofta runt i en stor administrativ apparat, där det är en kamp för den enskilde att få rätt stöd. Så kan det inte få vara.

Vi har på många sätt ett mycket bra anhörigstöd i Eskilstuna i dag, men det behöver utvecklas till att även stötta anhöriga i att hitta rätt i den administrativa djungeln.

Vi vill därför satsa på att bredda innehållet i anhörigstödet. 

Maria Forsberg (V)
Kommunfullmäktig, Eskilstuna